Uutiset

Nokia löysi luontevan kumppanin

Olli-Pekka Kallasvuo ei ehtinyt olla kuin parisen viikkoa Nokian toimitusjohtajana, kun tietoliikenteen maailmassa julkaistiin suuri uutinen. Eilen maanantaina vahvistettiin tieto suomalaisen Nokian ja saksalaisen teknologiakonserni Siemeksen tietoliikenneverkkojen liittämisestä yhteen Nokia Siemens Networksiksi.

Täysin odottamatta Nokia ja Siemens eivät liittoutuneet: yhtiöt olivat neuvotelleet tietoliikenneverkkojensa kohtaloista jo Jorma Ollilan ollessa Nokian toimitusjohtajana. Päätöksen julkistaminen jäi kuitenkin Olli-Pekka Kallasvuon ensimmäiseksi suureksi askeleeksi Nokian johdossa.

Nokia on ollut maailman kannattavimpia suuryhtiöitä. Erityisen vahvassa vedossa on ollut vuodesta toiseen sen matkapuhelinyksikkö. Kauniin julkisivun taakse piiloon on tahtonut jäädä se tosiasia, että Nokian verkkoliiketoiminnan kasvu on ollut varsin verkkaista ja myös yksikön kannattavuudessa on ollut toivomisen varaa.

Tietoliikennemarkkinoiden ensimmäinen alaa liikkeeseen sysännyt päätös syntyi kevättalvella, kun yhdysvaltalainen Lucent ja ranskalainen Alcatel yhdistyivät. Tällä liitolla kaksikko vankisti asemaansa tietoliikenneverkkojen markkinoiden toiseksi suurimpana yhtiönä. Yhdistymisen jälkeenkin Ericsson pysyi selvänä markkinajohtajana.

Lucentin ja Alcatelin yhdistyminen ei jättänyt Nokialle kovin paljon pelivaraa. Kun kilpailu alalla on tiukkaa ja vielä kaiken aikaa tiukkenevaa, Nokian oli luontevaa etsiä liian pienelle yksikölleen yhteistyökumppania Siemensistä, toisesta melkein saman kokoisesta tietoliikenneverkkojen yhtiöstä.

Nokian ja Siemensin tietoliikenneverkkoyksiköiden yhdistäminen oli kummallekin yhtiölle tervetullut ratkaisu. Voimien yhdistäminen vahvistaa niiden asemaa markkinoilla, tarjoaa kenties lisää palveluja asiakkaille ja poikii myös yhteistyön etuja, joista keskeisin on kulujen karsiminen.

Nokia Siemens Networks -yhtiö on leimallisesti kansainvälinen. Sen kotipaikka on Suomi, mutta yhtiön johtoon tulee brittiläinen nokialainen Simon Beresford-Wylie. Yhtiöllä on peräti 60 000 työntekijää, joista 55 000 on entisiä Siemensin työntekijöitä.

Nokia Siemens Networksin johto on kovan paikan edessä. Yhtiön pitää pärjätä markkinoilla, tehdä tulosta ja vähentää samaan aikaan väkeä. Nokia ja Siemens kertoivat, että uuden yhtiön työntekijöiden määrä tulisi laskea 60 000:sta jopa 15 prosentilla vuoteen 2010 mennessä. Tavoite on kunnianhimoinen ja koettelee aivan varmasti uuden yhtiön työilmapiiriä.

Nokia Siemens Networksin tavoite on ilman muuta Ericssonin etumatkan kurominen umpeen ja nousu lähitulevaisuudessa maailman suurimmaksi tietoliikenneverkkojen toimittajaksi. Päämäärä ei ole mahdoton, mutta helppoja voittoja alalla ei tunneta. Lähitulevaisuudessa on keskeistä muun muassa se, miten Nokia Siemens Networks pärjää Kiinan hurjaa vauhtia kasvavilla markkinoilla.

Päivän lehti

9.7.2020