Uutiset

Nokian talvi uhkaa jatkua kauan

Paine
niin Nokian sisällä kuin sen ympärillä nousee – ja jättiyhtiölle kiusallisen nopeasti.

Ahdinkoa lisää entisestään tuore tieto Nokian markkinaosuuden laskusta kännykkämarkkinoilla viime vuonna. Osuuksia laskevan Gartnerin mukaan Nokian siivu markkinakakusta oli hieman alle 29 prosenttia.

Mitään yhtä ainoaa ja ehdottomasti oikeaa tietoa kännykkäkaupan markkinaosuuksista ei ole koskaan ollutkaan. Julkaistu luku on kuitenkin ilman epäilystäkään suuntaa antava.

Tässä ollaan: vielä muutama vuosi sitten Nokian osuus markkinoista oli suunnilleen 40 prosenttia! Yhtiö oli vieläpä hyvässä vauhdissa ja sen voittokulun uskottiin jatkuvan.

Nokian osakkeen kurssikehitys jättää vähän tilaa selityksille. Kolmessa vuodessa osakkeen arvosta on leikkaantunut pois yli 60 prosenttia, vuoden alusta lähtien kehitys on ollut myönteistä.

Onko Nokia kriisissä, sen voi halutessaan nähdä miten parhaaksi katsoo. Bisneksessä osakkeen alamäki, markkinoiden menetys ja heikohko kannattavuus ovat ongelmia, joihin on puututtava.

Nokian taloudellinen tilanne on vakaa, sitä voi kuvata jopa hyväksi. Yhtiöllä ei ole hätää, sillä on pohjaa mistä ponnistaa kohti parempaa.

Kiire painaa päälle sikäli, että mitä syvemmälle Nokia uppoaa, sitä vaikeampaa on sen nostaminen takaisin pinnalle takomaan sijoittajien odottamaa tulosta.

Olli-Pekka Kallasvuon potkujen jälkeen katseet kääntyivät toimitusjohtajaksi valittuun Stephen Elopiin. Alamäen jatkuessa hänestä odotetaan entistä enemmän Nokian pelastajaa.

Jättiyritys ei ole yhden miehen show – ei edes keskeisten johtajien. Nokialle koko on ollut monessa mielessä valtti, tällä hetkellä se on myös taakka.

Suuri laiva vaatii aikaa kääntyäkseen!

Suomalaisen yrityksen tulevaisuutta on valotettu kuin kansallisuustaistoa, jonka Suomi uhkaa hävitä. Nokian johdossa on kanadalainen Elop, jonka ajatusmaailmassa yrityksen ja sen johtajien kansallinen väri on varmasti aivan toisarvoinen asia.

Nokia on maailmanlaajuinen yhtiö, mikä seikka tahtoo painua taka-alalle Suomessa.

Nokiassa on elintärkeää tehdä täsmälleen oikeita ratkaisuja sekä henkilövalinnoissa että yhtiön toimialaan kuuluvissa teknisissä päätöksissä.

Perjantai on yhtiön lähitulevaisuudelle ratkaiseva päivä, sillä silloin Nokia paljastaa strategiansa. Suunta, oli se aivan mikä tahansa, ei saa vastaansa pelkästään raikuvia suosionosoituksia.

Siihenkin on varauduttava, että arvostelijat näyttävät olevan oikeassa, sillä nopeassa tahdissa Nokian tilanne ei voi oikeaksi korjaantua.

Suunta, siitä on kysymys, suunnan pitäisi olla oikea, kohti menestystä!

Yrityksen kohtalo ei ole vain sen omissa käsissä. Peliä sekoittavat aina kilpailijat.