Uutiset

Nokipoika ei anna piipun palaa

Tulisijan ja savuhormin siisteydestä on syytä pitää huolta.

Säännöllisellä nuohouksella niiden toiminta tehostuu ja polttoenergia saadaan paremmin talteen. Tulisijasta tulee paitsi turvallisempi, myös ympäristöystävällisempi.

Laiminlyödyssä tai huolimattomasti putsatussa kohteessa pinttynyt palamisjäte saattaa roihahtaa. Sitä vakuutus ei korvaa, jos nuohousta ei ole tehnyt ammattilainen.

Kevät on hattulalaiselle Nokiboys oy:n nuohoojamestarille Jukka Materolle kiireistä aikaa alkavan kesämökkikauden vuoksi.

Lain mukaan kiinteistön omistaja on vastuussa nuohouksen järjestämisestä, asunnoissa vuoden ja loma-asunnoissa kolmen vuoden välein vähäisestäkin käytöstä huolimatta.

– Pitäähän autokin katsastaa säännöllisesti, ajaa sillä sitten 100 tai 100 000 kilometriä vuodessa.

Ohjeet säilöön

Hormiin saattaa kerääntyä puun huonosta palamisesta johtuvaa pikeä, joka nostaa hiukkaspäästöjä. Vähäinen palamisilmamäärä puolestaan saa tulisijan seinämät peittymään nokikerroksella.

Kuntoon vaikuttaa, ovatko poltettavat puut tarpeeksi kuivia tai saako liekki riittävästi palamisilmaa.

– Nokeentuminen voi johtaa nokipaloon, jota ei pysty tukahduttaa millään. Pahimmillaan piippu räjähtää kuumuudesta.

Takkaa lämmittäessä on hyvä pitää kiinni valmistajan ohjeista.

– Käyttöohjeet kannattaa säästää sen sijaan, että ne poltettaisiin heti ensimmäisen lämmityksen yhteydessä, kuten tuntuu olevan tapana.

– Jos takkaa poltetaan monta pesällistä kesäpelti auki, on liekeillä suora yhteys piippuun. Sellaisella käytöllä se ei kestä kovin pitkään.

Hiili voi kyteä päiviä

Nuohoojan käynnin takia ei tarvitse tehdä mitään suuria toimenpiteitä. Usein riittää, että kulku tulisijalle on esteetön, omistaja on varannut sanomalehtiä ja ilmanpoisto sekä pesät sammutettu.

– Edellisiltana sopii vielä laittaa pesään tulet. Kuuman hormin nuohous onnistuu myös, mutta siihen tarvitaan jo erikoisvälineitä.

Tuhkalle on hyvä olla olemassa paloturvallinen metalliastia.

– Esimerkiksi leivinuunin tuhkaluukkua tyhjentäessä seasta voi löytyä hiilikekäleitä, jotka saattavat pysyä kuumina kolmekin päivää.

– Varovainen saa olla. Olen kuullut tapauksesta, jossa tuhkat tyhjennettiin pahvilaatikkoon ja laatikko heitettiin autotalliin. Huonosti kävi.

Piipusta pesäksi

Nuohoojalla on velvollisuus paitsi opastaa tulisijan käyttäjää, myös ilmoittaa asunnon vioista tai puutteista pelastuslaitoksen paloviranomaiselle.

– Palovaroitin on nykyään pakollinen jokaista alkavaa 60 neliömetriä kohti.

Matero suosittelee myös häkävaroitinta, joka ilmoittaa herkästi, jos luukut isketään kiinni liian aikaisin.

– Eräs iäkkäämpi asiakas sanoi kerran, ettei häkävaroittimella mitään tee, kun se huutaa kokoajan, Matero päivittelee.

Peltiä kiinni laittaessa on hyvä muistaa odottaa, että punainen hiillos muuttuu tummaksi.

– Siinä menettää ajassa sellaiset 15 minuuttia, mutta energiataloudellisesti ei mitään.

Kaikki vaara ei piile pelkästään sisällä. Ilmojen lämmetessä hormi voi joskus tukkeutua yllättäen.

– Toisinaan naakat pesiytyvät savupiippuihin jopa kolmen metrin syvyyteen. Piippua nuohotessa on vastaan tullut myös mehiläisiä.

Asiasanat

Päivän lehti

24.10.2020

Fingerpori

comic