Uutiset

Noora häpäisee avioliiton

Ihmissuhteet eivät ole viihdettä vaan kestävä parisuhde vaatii paljon työtä.

Nelosen televisio-ohjelmassa Noora menee naimisiin. Puolisosta ei ole vielä tietoa, mutta häiden valmistelu on jo hyvässä vauhdissa. Aikaa h-hetkeen on vajaat 50 päivää.

Internetin keskustelupalstoilla ohjelmaa on parjattu jo surkeaksi. Suurinta viihdettä katsojille tuntuu olevan se, kuinka kauan Nooran avioliitto kestää. Sen sijaan avioliiton ammattilainen tuntee ohjelmaa katsellessaan suurta myötähäpeää.

– Kyllä se herättää todella ristiriitaisia tunteita. Häitä järjestellään jo kauheaa vauhtia, mutta puolisosta ei ole vielä mitään tietoa. Tärkeintä tuntuu olevan häiden värimaailma. Ohjelma on Nooran juttu ja hän menee naimisiin, mutta sillä ei ole mitään väliä kenen kanssa, arvioi Hämeenlinnan-Vanajan seurakunnan perheasiainneuvottelukeskuksen johtaja Päivi Kähkönen.

Kähkönen on pettynyt siihen, että tiedotusvälineet syytävät toinen toisensa perään erilaisia parisuhdeohjelmia, joissa metsästetään kumppania. Kaiken huippu on se, että tosi-tv-ohjelma päätyy oikeisiin häihin.

– Tämä on se surullinen viesti. Tulee sellainen olo, että näinkö kevyesti avioliittoon suhtaudutaan. Onko tämä todella se kuva, jota tiedotusvälineet avioliitosta haluavat levittää?

Ihmisten parisuhdeongelmien kanssa töitä tekevä Kähkönen toivoo, että avioliitto olisi paljon muuta kuin mitä televisio ja lööpit hehkuttavat.

– Suurelle osalle ihmisistä avioliitto on arvokas, merkityksellinen ja elämän tärkein ihmissuhde. Avioliitto ei ole tapaamisseikkailu tai leikki. Toiseen ihmiseen ja sitä kautta myös itseensä tutustuminen on elämänmittainen matka. Pitkä parisuhde on upea juttu riemuineen ja suruineen.

Seurustelu ja tutustuminen tärkeää

Kähkönen puhuu mielellään seurustelusta ja sen tärkeydestä. Ohjelmissa annetaan sellainen kuva, että muutama tapaamiskerta riittää tutustumiseen. Nykyään suhteisiin syöksytään oikeassa elämässäkin nopeasti.

– Kun tunteet loppuvat, ollaan ihmeissään. Seurustelun kunniaan palauttaminen olisi hyvä asia. Yhteiselle tulevaisuudelle luodaan pohja tutustumalla toiseen kunnolla, eikä tutustuminen ole noin vain sivuutettavissa.

Parisuhteiden pinnallistuminen näkyy kuitenkin jo selvästi esimerkiksi tunteiden korostamisena.

– Kun ensihuuma loppuu, ei enää jaksetakaan yrittää. Me kirkon perheneuvonnassa puhumme vastuullisen sitoutumisen puolesta. Parisuhde perustuu muullekin kuin tunteille – myös tahdolle. Suhteen eteen pitää aina tehdä töitä. Mikään ihmissuhde ei kestä, jos sen eteen ei näe vaivaa. Ei parisuhdetta voi rakentaa pelkän tunteen varaan.

Lapset saavat oudon kuvan

Ottavatko ihmiset sitten mallia erilaisista parisuhdeohjelmista omaan suhteeseensa?

– Toivon, että eivät ota, mutta alitajuisesti ohjelmat saattavat vaikuttaa. Niissä viestitään suhteiden kertakäyttöistymisestä. Kun edellisestä erotaan, toinen on jo valmiina. Tämä aika haastaa ihmisiä – haluaisin silti nähdä, että parisuhteella ja erityisesti avioliitolla on merkitystä.

Kähkönen korostaa, että suhteen päättyminen on aina tragedia, joka sattuu ja koskettaa.

Kähkönen on huolissaan siitä, millaisen kuvan lapset ja nuoret saavat Noora menee naimisiin -sarjan kaltaisista ohjelmista.

– Ihmissuhteista saa tällaisten ohjelmien perusteella oudon kuvan. Varsinkin, kun kyse on faktasta, ei fiktiosta.

Avioliiton vesitystä

Noora menee naimisiin huipentuu kesäkuussa Vanajanlinnassa juhlittaviin häihin. Kähkösen mielestä ohjelma on avioliiton häpäisy.

– Avioliitto on merkittävä asia. Tällainen ohjelma ei saisi vesittää sitä. On vaikea uskoa, että alle kahdessa kuukaudessa telkkarikameroiden edessä kukaan on valmis sitoutumaan toiseen avioliiton edellyttämällä tavalla.

Mutta voiko rakkaus löytyä televiokameroiden edessä parissa kuukaudessa?

– Ei se mahdotontakaan ole, mutta lähtökohdat suhteelle eivät ole parhaat mahdolliset. Kaikki on kuitenkin kiinni siitä, miten yhteiseen yritykseen sitoudutaan. (HäSa)

Häitä järjestellään jo kauheaa vauhtia, mutta puolisosta ei ole vielä mitään tietoa.

Päivän lehti

1.4.2020