Uutiset

Noora menee naimisiin - ja kamera käy

Juuri kun luulet, että kaikki on nähty, yllätyt. Jos kuvittelit, että äärimmäisyyksiin mentiin, kun laitettiin ventovieraat ihmiset asumaan keskenään kuukausiksi televisiokameroiden eteen, erehdyit.

Nyt kamerat seuraavat, miten 32-vuotias Noora etsii miestä ja – menee naimisiin.

Sarja on jo saanut paheksuntaa monelta suunnalta. Kritiikki lienee yliammuttua, sillä loppujen lopuksi ohjelman konsepti ei juurikaan eroa perinteisistä paritusohjelmista.

Papin edessä Nooran ja hänen sulhaskandidaattinsa ei suinkaan ole pakko sanoa ’tahdon’. Ruotsissa vastaava sarja päättyikin sulhasen jäämiseen alttarille yksin.

Tuskinpa Noora aviomiestä sarjasta löytääkään. Mutta saapahan rutkasti julkisuutta ja nauttia muutaman kuukauden ajan makeasta elämästä merinäköalalla varustetussa asunnossa.

Ja jos siinä sivussa vielä tapaa mukavia miehiä, niin mikä sen parempaa – jos ei anna sen haitata, että tuttavuuden tekemistä seuraavat mahdollisesti jopa sadattuhannet katsojat.

Kirkon edustajat pelkäävät ohjelman antavan huonoa esimerkkiä liian kevyestä suhtautumisesta avioliittoon.

Yksi tv-ohjelma tuskin saa täydellä ymmärryksellä varustettuja ihmisiä ryntäämään papin pakeille ensimmäisen tapaamansa puolisoehdokkaan kanssa.

Ikävää esimerkkiä liian kevyestä suhtautumisesta avioliittoon antavat tv-ohjelmien sijaan tosielämän erotilastot. Avioliitto vakaana instituutiona, jollainen kirkko haluaisi sen olevan, on todellisuutta aina vain harvemmille pareille.

Uuden sukupolven kaikki-mulle-heti-nyt-ihmiset juoksevat hetkellisten mieltymysten perässä antamatta vihkisormusten olla tiellä.

Nykyaikaiseen vauhtiin Nooran meno soveltuukin mainiosti: ensitreffeillä kihloihin ja jos mies ei miellytä, vaihdetaan seuraavaan.

Jos joku haluaa uhrata yksityisyytensä ja jopa häänsä tositelevision alttarille, ei muilla ole siihen sanan sijaa.

Valittaminen tosi-tv-ohjelmien tunkeutumisesta aina vain syvemmälle ihmisen yksityiselämään on turhaa. Sitä saa mitä tilaa – myös televisiosta. Ei näitä sarjoja turhan takia tehtailla.

Jos kukaan ei katselisi, Nooran sulhasenmetsästykselle taidettaisiin laittaa stoppi melkoisen äkkiä. Mutta aina joku katsoo. Paheksuu kahvitauolla työkavereille televisio-ohjelmien tason madaltumista, mutta katsoo kuitenkin.

Kun ensimmäiset televisiohäät on nähty, saadaanko sen jälkeen kenties vahdata silmä kovana sarjaa Leena hankkii lapsen ja jännittää, kenestä tulee isä?

Sitä odotellessa ei voi muuta kuin toivottaa Nooralle onnea savottaan. Tähän mennessä mukaan on ilmoittautunut 350 sulhaskandidaattia ja lisää taitaa tulla.

Valinnanvaraa Nooralla ainakin on paremmin kuin tavallisilla naisilla keskivertoyökerhossa lauantai-iltaisin.

teresa.kauppila@hameensanomat.fi

Päivän lehti

10.4.2020