Uutiset

Nopeiden miesten Tarmo

Hämeenlinnan Tarmosta on kasvanut monta hyvää kansallisen tason pikajuoksijaa. Maan tämän päivän eliittiin kuuluvat Hannu Hämäläinen ja Hannu Ali-Huokuna ovat Tarmon kasvatteja, vaikka edustavatkin nykyään Viipurin Urheilijoita.

Hämäläisellä on Tarmon 100 metrin ennätys 10,72, jonka hän pinkoi vuonna 2006. Sen jälkeen hän on juossut paljon kovempaakin, miehen oma ennätys on 10,41. Ali-Huokuna on pyyhkäissyt suoran parhaimmillaan 10,56.

Paljon vettä virrannut Vanajassa niistä ajoista, kun Seppo Jauro, 80, juoksi 100 metrin ennätyksensä 10,9 (käsiaika). Jauro oli 1950-luvulla suomalaisen pikajuoksun eturivissä.

– Vuonna 1949 juoksin ensimmäisen kilpailuni. Sjömanin Kake (Kauko) pyysi minua Tarmoon, kun pärjäsin koulun kisoissa. Pm-kisoissa olin heti toinen ja Mikkelissä 17-vuotiaiden SM-kisoissa 300 metrillä kolmas ja 100 metrillä toinen, muistelee Jauro, joka juoksi Kalevan kisoissa mitaleille 100 ja 200 metrillä ja edusti Suomea kerran myös maaottelussa.

Jauro pääsi pikajuoksuun Kaurialan kentän hiilimurskalla.

– Kaurialassa olimme poikaporukalla. Kenttämestari Urho Lehtinen oli öljynnyt radat ja käteni ja jalkani olivat aina mustat.

Jaurokin kaivoi uransa alkuaikoina itse lähtökuopat niin kuin toki kaikki muutkin.

– Sitten hommasin lähtötelineet. Minulla oli Hämeenlinnan ensimmäiset lähtötelineet, Jauro kertoo hymyssä suin.

Seppo Jauro harrasti urheilua monipuolisesti.

– Olin pelannut jalkapalloa jo Kerhossa, kun aloitin yleisurheilun. Sen jälkeen harrastin juniorina kumpaakin lajia. Kovaa kinaa kävin itseni kanssa, kumman lajin valitsen. Monta kertaa joukkuepeli veti pitemmän korren.

1950-luvulla Tarmon yleisurheilijoilla ei ollut valmentajia.

– Katsoimme toinen toisiamme. Otin myös valokuvia suorituksista ja niitä sitten katsoimme. Enkä käynyt kertaakaan edes millään valmennusleirillä.

Ilari Jauro …EM-mitalisti

Ilari Jauro, 50, jatkoi isänsä askelin kohti yleisurheilua. Hänkin tuli pikajuoksuun joukkueurheilun kautta.

– Vuorisen Olkku (Olavi) houkutteli. Pelasin lätkää Tarmossa ja jalkapalloa HPK:ssa. Pärjäsin koulujen välisissä kisoissa 60 metrillä ja siitä se lähti, hän muistelee.

Ilari Jauron uran kohokohta oli vuoden 1981 nuorten EM-kisat Hollannissa. Hän palasi kisoista pikaviestin pronssimitalistina. Kvartetti Juha Pyy, Jouni Törrönen, Jauro, Kimmo Saaristo juoksi komean ajan 40,52. Se oli Pohjoismaiden ennätys ja pysyi suomenennätyksenä toista vuosikymmentä.

Samoissa kisoissa Tarmon Kari Hänninen oli kuudes 2 000 metrin esteissä.

Jaurot myöntävät, että nopeus on varmasti osittain geenien tuoma lahja.

– Minulta otettiin kerran leirillä solukoostumus reidestä. Tulos osoitti tämän selvästi, Ilari Jauro kertoo.

Hän lopetti pikajuoksun käytyään armeijan.

– Minulle tuli jalkavaivoja. Rupesin sitten arpomaan, kannattaako minun treenata kaksi–kolme kertaa päivässä. Kansainvälinen kärki oli kuitenkin kovin kaukana. Motivaationi hiipui.

Jääkiekosta…yleisurheiluun

Arttu Seppänen, 18, on Tarmon pikajuoksun tulevaisuuden lupaus. Hänkin juoksee isänsä jalanjäljillä. Ilkka Seppänen pinkoi Lempäälän Kisan väreissä 100 metriä aikaan 11,23 ja kiersi samoja kisoja kuin Ilari Jauro. Myös Artun isoisällä on vankka yleisurheilutausta.

– Olen kolmannen polven yleisurheilija. Pappani on tiukasti kiinni LeKin yleisurheilussa, Arttu kertoo.

Hän juoksi viime kesänä 17-vuotiaiden SM-kisojen pika-aidoissa kuudenneksi – hyvä suoritus niin kuin juoksija itsekin sanoo. – Olen ajatellut, että ensi kesänä juoksen lähelle 11 sekuntia. Meinaan ainakin isäni ennätyksen alittaa. Ensi vuonna, kun olen vielä 19-vuotiaiden sarjassa, pitäisi 11 sekunnin rajan mennä rikki, Seppänen tuumaa.

Kaurialan lukiossa opiskeleva Seppänen juoksi viime kesänä 100 metriä aikaan 11,59. Se tuli vielä koko lailla lyhyellä yleisurheilun harjoittelulla.

– Pelasin jääkiekkoa kymmenen vuotta, B-junioreihin saakka. Yleisurheilun harrastaminen oli sinä aikana satunnaista. Lätkän lopetin reilu vuosi sitten. Nuorena en yleisurheilusta kiinnostunut, mutta nyt se tuntuu todella hyvältä.

Seppänen kuuntelee Jaurojen juttua Kaurialassa treenanneista poikaporukoista kaiholla. Ajat ovat muuttuneet.

– Olen melkein ainoa Tarmon yleisurheilija omassa sarjassani. Aika hiljaista kentällä on. Meillä oli jokin vuosi sitten hyvä viestiporukkakin ja saimme pari SM-hopeaa. Tällä hetkellä ei poikien viestijoukkuetta ole. (HäSa)

Hämeen Sanomat julkaisee juttusarjan 110-vuotiaan Hämeenlinnan Tarmon yleisurheilusta.

Asiasanat

Päivän lehti

4.7.2020