fbpx
Uutiset

Nordea ennustaa: Asuntolainojen korot nousevat jo ensi keväänä

Pitkä nollakorkojen kausi on Nordean mukaan lopuillaan.
Nordean mukaan asuntolainojen korot lähtevät nousuun keväällä 2019.

Nordean mukaan Suomen yleisin asuntolainakorko eli 12 kuukauden euribor nousee ensi keväänä.

Korkojen nousu vaikuttaa tavallisten asuntovelallisten lisäksi asuntosijoittajiin.

– Tämänhetkiset ennusteet viittaavat siihen, että ensi keväästä alkaen asuntolainojen korkojen nousu alkaa näkyä kotitalouksien kukkaroissa. Euroopan keskuspankin oletetaan lähtevän koronnostojen linjalle ensi vuoden lopulla, mutta tämä tulee näkymään asuntolainojen koroissa jo ennakoivasti, arvioi yksityistalouden ekonomisti Olli Kärkkäinen Nordean tiedotteessa.

Suomalaisia korkojen nousu koskettaa monia muita maita nopeammin. Yli 90 prosenttia suomalaisista asuntolainoista on sidottu vaihtuviin korkoihin.

Kärkkäinen laskee, että esimerkiksi 120 000 euron asuntolainassa yhden prosenttiyksikön nousu nostaa kuukausittaisia lainanhoitokuluja useilla kymmenillä euroilla. Kahden prosenttiyksikön nousu tarkoittaa jo yli sataa euroa kuukaudessa.

Koronnousulla on vaikutuksia myös lainarahalla toimiville asuntosijoittajille.

 

Asunnot eivät ole käyneet kaupaksi niin hyvin kuin odotettiin

Asuntomarkkinat eivät ole kehittyneet tänä vuonna odotetusti.

Kärkkäisen mukaan vaisu vuosi on ollut yllätys ja pettymyskin, sillä talouden yleisten indikaattoreiden kuten työllisyyden, ostovoiman ja kuluttajien luottamuksen kehitys on ollut myönteistä.

– Hiljaisen kesän jälkeen asuntomarkkinoiden odotettiin elpyvän syksyn tullen. Mitään vilkasta elpymistä ei kuitenkaan ainakaan toistaiseksi ole vielä näkynyt.

Asuntojen hinnat ovat jatkaneet maltillista nousuaan. Kasvukeskuksissa ne ovat nousseet, mutta muualla kehitys on negatiivista.

Pienten asuntojen, erityisesti yksiöiden, hinnat ovat kohonneet muita nopeammin.

Menot