Uutiset

Nordean väki vähenee vuoteen 2022 saakka

Pankkikonserni Nordea pääsi vuoden lopulla plussan puolelle. Tulos parani pitkälti kuluja karsimalla. Kuva: Ossi Ahola
Pankkikonserni Nordea pääsi vuoden lopulla plussan puolelle. Tulos parani pitkälti kuluja karsimalla. Kuva: Ossi Ahola

Nordean liikevoitto kääntyi nousuun loppuvuonna. Pankkikonsernin neljännen vuosineljänneksen liikevoitto ylsi 1,01 miljardiin euroon, kun se edellisneljänneksellä oli reilusti miinuksella.

Nordean henkilöstömäärä puolestaan väheni loka-joulukuussa kahdella prosentilla. Suuri osa tästä vähennyksestä kohdistui suurista yritys- ja yhteisöasiakkaista vastaavaan liiketoiminta-alueeseen.

Päivitetyn liiketoimintamallin mukaisesti Nordea-konsernin henkilökunnan määrä kokonaisuudessaan vähenee vuoteen 2022 asti.

Nordean mukaan vähennystarpeet koskevat pääasiassa konsernin keskitettyjä toimintoja, ei asiakaspalvelua. Myös ulkopuolisten konsulttien käyttöä supistetaan.

Pankkikonserni kertoo karsineensa loppuvuonna kulujaan vuoteen 2018 verrattuna kaiken kaikkiaan 5 prosentilla. Näin myös kulu-tuottosuhde parantui 57 prosenttiin.

Luvut käyvät ilmi torstaina julkaistusta tilinpäätöksestä.

Nordean toimitusjohtajan saappaisiin syksyllä astuneen Frank Vang-Jensenin mukaan liiketoimintamallissa vuodelle 2022 asetettujen tavoitteiden saavuttamiseen pyritään parantamalla toiminnan tehokkuutta edelleen.

– Olemme siis menossa oikeaan suuntaan, mutta paljon on vielä tehtävä, tanskalainen Vang-Jensen toteaa tiedotteessa.

Nordea on sulkenut Suomessa monia konttoreitaan viime vuosina. Konttoreiden määrä vähentyi kiivaasti esimerkiksi keväällä 2018, jolloin uutisoitiin joka seitsemännen konttorin lopettamisesta.

Nyt tahti on rauhoittunut. Viime vuonna Nordea sulki yksittäisiä konttoreita, joiden vuokrasopimus päättyi. Tänäkään vuonna konttoriverkostoon ei odoteta merkittäviä muutoksia.

Toisaalta pankista todetaan, että konttoriverkkoa ja yksittäisten konttoreiden tarpeellisuutta arvioidaan jatkuvasti.

Nordea kertoo investoineensa viime vuoden aikana merkittävästi 24/7 -puhelinasiakaspalveluun, mikä näkyy nyt nopeampina vastausaikoina.

Hyvästä loppuvuodesta huolimatta Nordean koko viime vuoden liikevoitto supistui 2,11 miljardiin euroon edellisvuoden 3,95 miljardista eurosta.

Pankkikonsernin hoidossa oleva varallisuus nousi loppuvuonna uuteen ennätykseen ja sitä oli kaikkiaan 324 miljardia euroa.

Nordean hallitus ehdottaa, että osinkoa maksetaan 0,40 euroa osakkeelta. Edelliseltä vuodelta maksettava osinko oli 0,69 euroa osakkeelta. Tavoitteeksi on kerrottu, että osinkoa maksetaan 60-70 prosenttia tuloksesta tästä vuodesta eteenpäin.

Menot