Uutiset

Norja saa uuden hallituksen – kaksi kolmasosaa ministereistä vaihtaa salkkua tai vaihtuu kokonaan

Hallitus meni uusiksi, kun edistyspuolue erosi siitä alkuviikosta.
Pääministeri Erna Solberg menetti hallituskumppaninsa, mutta pysyy vallassa. Kuva: TERJE BENDIKSBY
Pääministeri Erna Solberg menetti hallituskumppaninsa, mutta pysyy vallassa. Kuva: TERJE BENDIKSBY

Norjan pääministeri Erna Solberg julkisti perjantaina uuden hallituksensa ministerinimet.

Samalla Solberg teki suurimmat muutokset hallitukseen vuonna 2013 alkaneen pääministeritaipaleensa aikana. Kaksi kolmasosaa ministereistä vaihtaa joko salkkua tai vaihtuu kokonaan.

Hallituksen koko pienenee 22 ministeristä 20 ministeriin. 13 pestissä nähdään eri nimi kuin viime viikolla. Esimerkiksi valtiovarainministeri, öljy- ja energiaministeri, oikeusministeri ja liikenneministeri vaihtuvat.

Esimerkiksi ennen opetusministerin salkkua kantanut kokenut konservatiivipoliitikko Jan Tore Sanner nousee valtiovarainministeriksi. Nuori, 33-vuotias konservatiiviedustaja Tina Bru puolestaan on uusi öljy- ja energiaministeri.

Solberg joutui laittamaan hallituksensa uusiksi sen jälkeen, kun oikeistolainen edistyspuolue erosi hallituksesta alkuviikosta. Puolue ei sulattanut sitä, että Norjaan tuotiin Syyrian vankileiriltä Isis-äärijärjestön jäsenyydestä epäilty nainen ja tämän kaksi lasta, joista toinen on vakavasti sairas. Edistyspuolue olisi suostunut vain lasten auttamiseen.

Edistyspuolueen lähdön myötä Solbergin hallitus menetti enemmistön parlamentissa, mutta edistyspuolue on luvannut yhä tukea Solbergin pääministeriyttä. Norjassa järjestetään seuraavat vaalit vuonna 2021, ja viimeaikaiset mielipidemittaukset kertovan keskustavasemmistolaisten oppositiopuolueiden olevan suuressa johdossa.

Päivän lehti

23.9.2020

Fingerpori

comic