fbpx
Uutiset

Norjalainen nainen kuoli kulkukoiralta Filippiineillä saatuun rabiekseen

Koira ruokki pentujaan rannikolla sijaitsevassa Bacoorissa Filippiineillä viime lokakuussa. Kuvan koirat eivät liity tapaukseen. Kuva: FRANCIS R. MALASIG
Koira ruokki pentujaan rannikolla sijaitsevassa Bacoorissa Filippiineillä viime lokakuussa. Kuvan koirat eivät liity tapaukseen. Kuva: FRANCIS R. MALASIG

Norjalainen nainen on kuollut sen jälkeen, kun hän sai rabieksen kulkukoiralta Filippiineillä.

BBC:n mukaan kyseessä on ensimmäinen rabiekseen liittyvä kuolema Norjassa yli 200 vuoteen.

Birgitte Kallestad, 24, kuoli maanantaina. Norjan yleisradio NRK julkaisi torstaina Kallestadin perheen lehdistötiedotteen.

Tiedotteen mukaan terveysalan työntekijä Kallestad ystävineen oli ollut lomalla Filippiineillä helmikuussa, kun he olivat löytäneet koiranpennun tienpientareelta ja vieneet sen mukanaan majapaikkaansa.

Pentu oli purrut leikkiessään useita ihmisiä, mutta haavoja oli hoidettu puhdistamalla.

Kallested tuli sairaaksi palattuaan takaisin Norjaan, mutta kesti ennen kuin hoitohenkilökunta sai selville, mikä häntä vaivasi.

– Rakas Birgittemme rakasti eläimiä. Meidän pelkomme on, että tämä tapahtuu toisille, joilla on hänen kaltaisensa lämmin sydän, perhe sanoi tiedotteessaan.

Rabiesrokotukset eivät kuulu Norjan viranomaisten mukaan pakollisiin rokotuksiin Filippiinien matkaa varten.

Kallestadin perhe toivoo muuttavansa tämän ja haluaa lainmuutosta.

Rabies on aivotulehdus, jota esiintyy kautta maailman. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan rabiekseen kuolee joka vuosi kymmeniätuhansia ihmisiä, ja kuolemista suurin osa Afrikassa ja Aasiassa.

Euroopassa rabies-tartuntoja on eniten Puolassa ja Romaniassa sekä Suomen naapurimaista Venäjällä.

BBC:n mukaan itämisaika tartunnan saamisesta oireiden esiintymiseen kestää 3–12 viikkoa. Kun oireita alkaa esiintyä, sairaus johtaa lähes aina kuolemaan.

Ennen kuin oireita esiintyy, rabiesta voi hoitaa rokotuksilla.

Menot