fbpx
Uutiset

Norjassa asuva arabiaktivisti joutui turvataloon Saudi-Arabian uhkauksen vuoksi – Tunnettu kruununprinssi Mohammed bin Salmanin arvostelemisesta

Arabiaktivisti Iyad el-Baghdadi asuu Oslossa, mutta on keskittynyt tutkimaan ihmisoikeuksien tilaa muun muassa Saudi-Arabiassa. Kuva: Ole Berg-Rusten
Arabiaktivisti Iyad el-Baghdadi asuu Oslossa, mutta on keskittynyt tutkimaan ihmisoikeuksien tilaa muun muassa Saudi-Arabiassa. Kuva: Ole Berg-Rusten

Norjassa asuva arabiaktivisti Iyad el-Baghdadi joutui väliaikaisesti poliisin turvataloon.

Norja sai varoituksen Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelulta CIA:lta, että Saudi-Arabia mahdollisesti uhkaa el-Baghdadia. Asiasta kertovat muun muassa Reuters ja The Guardian.

Poliittisen turvapaikan Norjasta saanut el-Baghdadi siirrettiin salaiseen paikkaan huhtikuun loppupuolella. Hän on asunut Oslossa vuodesta 2015.

El-Baghdadi on palestiinalainen ihmisoikeusaktivisti ja kirjoittaja, joka sai näkyvyyttä muun muassa arabikevään 2011 aikoihin. Suurimman osan elämästään hän on asunut Arabiemiirikunnissa.

Hän on arvostellut myös Saudi-Arabian kruununprinssiä Mohammed bin Salmania.

 

 

El-Baghdadi tviittasi eilen, että hän oli turvatalossa vain joitakin tunteja. Viranomaiset olivat sanoneet hänelle, että niin kauan kuin hän pysyy Oslossa, hän on “kohtuullisen turvassa”. Hänelle järjestetään poliisin suojelu.

– Kiitos kaikille huolenpidosta. Jos he eivät halua tappaa minua, sitten en tee työtäni, el-Baghdadi kirjoitti myös Twitterissä.

Khashoggin murha

Ihmisoikeuksien tila Saudi-Arabiassa on herättänyt tyrmistystä etenkin sen jälkeen, kun saudiagentit murhasivat kruununprinssiä arvostelleen toimittajan Jamal Khashoggin konsulaatissa Istanbulissa viime syksynä.

Lisäksi maa on vanginnut yli kymmenen naisaktivistia.

CIA katsoo, että kruununprinssi Mohammed määräsi Khashoggin murhan. Saudi-Arabian hallinto kieltää tämän.

Iyad El-Baghdadi kertoi Norjan yleisradiolle NRK:lle, että Khashoggi oli hänen hyvä ystävänsä. Heillä oli useita yhteisiä projekteja.

El-Bahgdadin mukaan suuri osa hänen työstään viimeisen kahden vuoden aikana on keskittynyt ihmisoikeuksiin Saudi-Arabiassa.

– Tunnen olevani turvassa Norjassa. Suurin huolenaiheeni ovat perheenjäseneni, jotka eivät asu Norjassa, el-Baghdadi sanoi NRK:lle.

Menot