fbpx
Uutiset

Normaali talvikeli on kesäkeli

Millainen keli oli Suomen pääteillä eilen torstaina kello 14.33? Virallisen totuuden kertoi virallisen televisiokanavan eli Ylen teksti-tv kanavan säätiedoissa (sivu 401).

– Liikennesää pääteillä huomiseen (perjantai) aamupäivään saakka: koko maassa vallitsee normaali talvikeli.

Ihan totta: normaali talvikeli.

Ja millaisessa kunnossa olivat normaalin talvikelin päätiet? Kiitos teiden hoidon, auringon ja pitkän pakkasjakson päätiet olivat sulia. Liukkaudesta ei ollut eilen tietoakaan, autojen talvirenkaat nastoineen söivät putipuhdasta tienpintaa.

Virallinen totuus on ainoa totuus. Suomessa on normaali talvikeli silloin, kun aurinko ja puhdas asfaltti paistavat.

Mitä eroa on tällä asteikolla normaalilla talvikelillä ja kesäkelillä? Ei yhtään mitään.

Aika usein suomalaisten autoilijoiden kiusana on myös epänormaali talvikeli. Määrittely on toki tulkinnan vapautta, sillä virallisen Suomen virallisissa kelitiedoissa puhutaan liukkaasta, erittäin liukkaasta, huonosta tai erittäin huonosta ajokelistä.

Epänormaali talvikeli on hyvin selkeästi aivan eri juttu kuin kesäkeli. Epänormaalissa talviolosuhteissa tien pinnassa on lunta tai peräti jäätä.

Epänormaali talvikeli voidaan katsoa vallan kesäkelin vastakohdaksi.

Tässä kohtaa en voi muuta kuin julistautua tyhmäksi autoilijaksi. Oloni on kerta toisensa jälkeen lähes epätodellinen, kun lähden talvi-aamuna ajamaan autoa. Television sääviisaat ovat varoittaneet huonosta tai erittäin huonosta ajokelistä.

Tuulilasin takaa näen kerta toisensa jälkeen ehkä hieman lunta pöllyävän maiseman ja hyvässä kunnossa olevan lumisen tai jäisen tien.

Keskellä syvintä talvea ajokeli on huono, jos tienpinta on vähänkin liukas.

Mihin ihmeeseen tällainen keliajattelu oikein perustuu? Selvästi lähtökohta on se, että maanteillä pitäisi olla aina kesäkeli. Lumisade, myräkkä ja liukkaus ovat asioita, jotka eivät kerta kaikkiaan kuulu Suomeen.

Keliajattelussa on unohdettu pikku yksityiskohta: Suomessa on talvi. Talvella on kylmää, pakkasta, lunta ja tästä kaikesta seuraa jotain aivan kummaa myös maanteille: tiet ovat talvisessa Suomessa liukkaita.

Virallisen totuuden vastaisesti tohdinkin väittää, että normaali talvikeli on liukas keli. Eilen pääteillä oli epänormaali talvikeli, vaikka virallinen totuus muuta kertoo.

Virallisella kelitulkinnalla on seurauksia. Kun tiellä pitää olla aina kesäkeli, liukkaus on poikkeus säännöstä, asia, jota yhdenkään autoilijan ei tarvitse sietää.

Sietämättömyys tarkoittaa ajamista kesäkelin hengessä säästä piittaamatta. Kaasua, kaasua, vaikka lumi pöllyääkin.

Kun autoilija ajaa sietämättömissä poikkeusoloissa kolarin, ei syy ole kuskin, vaan luonnollisesti liukkaan kelin ja tien kunnosta vastaavien.

Menot