Uutiset

Normaalikännissä ruotsinlaivalla

On armas mulle aallon tie. Ei se niin ole. Kysykää vaikka virolaisen Tallink-varustamon johtajilta. Tallinkin isokenkäisten parin viikon takainen risteily ruotsinlaivalla päättyi samaan lopputulokseen kuin tavallinen suomalaisen laivamatka.

Se risteily olisi pitänyt jättää tekemättä.

Tallinkin johtoa pitää kuitenkin edes yrittää ymmärtää. Tallink kahmaisi omistukseensa Siljan sinivalkoiset laivat. Onko lainkaan kumma, että uudet omistajat remuavat Silja Symphonyn baarissa, joutuvat käsirysyyn henkilökunnan kanssa, uhkaavat työntekijöitä potkuilla ja haksahtuvat vielä aamiaisella grillaamaan kalaa leivänpaahtimessa.

Kusi voi nousta päähän myös merellä.

Tallinkin kerman olisi tietysti kannattanut melskata Viking Linen laivalla. Johtajat olisivat voineet sielläkin rikkauksillaan pullistellen julistaa, että punavalkoinen laiva vaihtaa pian omistajaa. Saman hengenvetoon he olisivat voineet uhkailla henkilökuntaa lopputilillä.

Öykkäröinti Silja Symphonilla nakersi Siljan mainetta ja Tallinkin omistuksen arvoa.

Kallis risteily.

Siljan uusi toimitusjohtaja Keijo Mehtonen kertoi Ruotsin TV4:lle, että Tallinkin johto oli ”normaalijuovuksissa”.

Loistava uusi käsite!

Normaalikännissä syntyy käsirysyä. Johtaja voi normitetussa humalassa uhkailla alaisiaan vaikkapa potkuilla. Normaalijuopunut saa paahtaa kalaa leivänpaahtimessa, vaikka vempain syttyisikin tulee kuten Silja Symphonyllä.

Onko virolaisella, suomalaisella ja ruotsalaisella ”normaalikännillä” jotain eroa?

Viron merimiesten ammattiliiton johtajan Kaia Vaskin mukaan Tallinkin johtajien kukkoilu on maan tapa, perinne. Mehtosen puheiden perusteella Tallinkin johto käyttäytyi tavalla, jonka hän saattoi tapahtunutta vähätellen suomalaisena hyväksyä.

Ilon pilasivat jälleen ruotsalaiset. Laivahenkilöstön ruotsalaisen ammattiliiton edustajalle Janne Rudénille Tallinkin pomojen mellastaminen oli liikaa.

Ruotsalaisella arvoasteikolla Mehtonen ja kumppanit eivät olleet risteilyllä pelkästään normaalijuovuksissa.

Kulttuurieroihin viittasi ensimmäisissä meriselityksissään myös Keijo Mehtonen. Hänen mukaansa laivalla sattui vain jotain ja se jokin muistutti kärpästä.

Kulttuurierojen takia kärpäsestä pääsi Mehtosen mielestä paisumaan härkänen. Ruotsissa kärpäsestä on joka tapauksessa käynnistymässä poliisitutkinta.

Yön yli nukuttuaan Mehtosen muisti tarkentui ja lopulta hän taipui pyytämään julkisesti anteeksi.

Härkänen asiasta paisui myös Mehtosen venkoilun takia. Kun housut on tulessa, on totuuden kieltäminen täysin onneton taktiikka.

Mutta ajatellaan positiivisesti. Tätä ruotsinristeilyä eivät muistele tapauksena pelkästään Tallinkin johtajat.

Siljan maine paremman väen laivayhtiönä on sekin historiaa.