fbpx
Uutiset

Noroviruksen aiheuttamaa vatsatautia liikkeellä

Herkästi henkilöstä toiseen tarttuvaa, noroviruksen aiheuttamaa vatsatautia esiintyy tällä hetkellä runsaasti Kanta-Hämeessä.

Kanta-Hämeen keskussairaalan infektioylilääkäri Janne Mikkola tiedottaa, että keskussairaalassa norovirusepidemiaa on tällä hetkellä Hämeenlinnassa kahdella osastolla. Lisäksi epidemiaa on yhdellä Vanajaveden sairaalan osastolla sekä Voutilan vanhainkodissa ja Hauhon Koivukodossa.

Keskussairaalan Riihimäen yksikön sisätautiosastolla norovirusepidemia koettiin jo noin kuukausi sitten, mutta uusia potilaita on siellä tälläkin hetkellä hoidossa.

Vatsatautipotilaiden eristystarve aiheuttaa ylimääräistä kuormitusta epidemiaosastoille ja sairaalan yhteispäivystykseen sekä osittain myös muille osastoille.

Noroviruksen aiheuttama vatsatauti paranee yleensä muutamassa vuorokaudessa itsestään. Janne Mikkolan mukaan sairaalahoitoa norovirustauti vaatii yleensä ainoastaan henkilöille, joilla nestetasapainon häiriintyminen romahduttaa yleiskunnon. Yleensä näiden potilaiden yleiskunto on jo muiden sairauksien tai korkean iän vuoksi valmiiksi alentunut.

Taudin hoidossa tärkeää on huolehtia siitä, että potilas saa riittävästi nestettä. Lisäksi on syytä muistaa, että sairastuneen eritteet ovat tartuttavia. Huomattavaa myös on, että virusta erittyy ulosteeseen vielä pitkään oireiden parannuttua.

Tartuntojen leviämisen ehkäisemiseksi tärkeintä on huolellinen käsien pesu ruoanlaiton, ruokailun ja WC-käyntien yhteydessä. (HäSa)

Menot