fbpx
Uutiset

Notre Damen katto ja yksi torni ovat romahtaneet – Citén saarta evakuoidaan

Kenenkään ei tiedetä olleen sisällä Pariisin keskustassa palavassa katedraalissa. Restauroitavana olleet patsaat ovat turvassa, muita taideteoksia yritetään pelastaa.
Ilmiliekeissä oleva Notre Dame sijaitsee Seine-joen saarella Pariisin keskustassa. Kuva: IAN LANGSDON
Ilmiliekeissä oleva Notre Dame sijaitsee Seine-joen saarella Pariisin keskustassa. Kuva: IAN LANGSDON

Notren Damen katedraali on tulessa Pariisissa. Televisiossa näytetyn kuvan perusteella tulipaloa on saatu vähän sammumaan.

Reutersin mukaan osa katedraalin kattoa ja kapea torni ovat romahtaneet.

Ministeri Laurent Nunez ilmoitti, että kukaan ei ole loukkaantunut tulipalossa. Hän kertoi, että tässä vaiheessa on liian aikaista arvioida palon syttymissyytä.

Sosiaalisen median kuvissa kirkosta nousi palon alkuvaiheessa sankka savu ja isot liekit. Palon syttymissyy voi BBC:n uutisen mukaan liittyä goottilaisen katedraalin korjaustöihin.

-Käytännössä koko katto on mennyttä. En näe rakennuksella toivoa, sanoo paloa parvekkeeltaan seuraava Jacek Poltorak Reutersille.

Kirkon lähettyvillä olevan poliisin mukaan “kaikki on romahtamassa”.

Palo sai alkunsa noin kahdeksalta illalla Suomen aikaan. Kirkko syttyi palamaan noin tunti sen jälkeen, kun se oli suljettu turisteilta. Ketään ei luultavasti ollut enää kirkossa sisällä.

Notre Dame sijaitsee Seine-joessa olevalla Citén saarella, jota ollaan evakuoimassa

Viranomaiset ovat pyytäneet ihmisiä pysymään poissa ilmiliekeissä olevan katedraalin lähettyviltä.

Ranskan television mukaan poliisi pitää tulipaloa onnettomuutena.

Macron perui puheensa pitämisen

Ranskan presidentti Emmanuel Macron on perunut maanantai-illalle kaavailemansa puheen, jonka oli määrä liittyä muun muassa keltaliivien mielenosoituksiin. Hän tviittasi olevansa surullinen siitä, että “osa meitä kaikkia palaa”.

-Kauhea tulipalo Notre Damen katedraalissa Pariisissa, kirjoitti Pariisin pormestari Anne Hidalgo Twitterissä.

Pariisin apulaiskaupunginjohtaja tviittasi, että tällä hetkellä yritetään pelastaa ne taideteokset, jotka pelastettavissa on.

Joitain katedraalin patsaita oli viety viime viikon lopulla kunnostettavaksi, joten osa Notre Damen arvoesineistössä on turvassa.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kehotti twiitissään lennättämään vesitankkeja kirkon päälle ja “toimimaan nopeasti”.

Notre Dame on goottilainen viisilaivainen kirkko, joka sijaitsee Pariisin keskustassa. Suositun turistinähtävyyden rakentaminen aloitettiin vuonna 1163, ja se valmistui 1345.

Katedraali on monelle tuttu Victor Hugon romaanista Notre-Damen kellonsoittaja, josta on tehty myös elokuvia. Esimerkiksi Disneyn piirroselokuva vuodelta 1996 on ollut todella suosittu.

Ihmiset ympäri maailman ovatkin järkyttyneet palosta.

 

Päivitetty 15.4 kello 22.08.

Menot