Uutiset

Nukkumattilaulu voittaa vehnäkamun

Ongelma: tutista luopumisen jälkeen kaksivuotiaan tyttären nukkumaanmenosta on tullut jokailtainen show toistuvine vedenjuonteineen, satuineen, vessakäynteineen ja peittelyineen.

Ratkaisu: posti tuo toimitukseen Emmendon lämmitettävän vehnäkamun, joka lupaa lisätä lapsen univalmiutta ja turvallisuuden tunnetta.

Sininen, vehnänjyvillä täytetty kangaspupu näyttää veikeältä. Päätän kokeilla sen väitettyä rauhoittavaa vaikutusta tyttäreeni.

Minuutti mikrossa naurattaa

Alku lupaa hyvää.

Ensimmäisenä iltana kaksivuotias seuraa jännityksellä pupun pyörimistä mikroaaltouunissa. Reilun minuutin lämmityksen jälkeen tyttö nappaa ihastuneena vehnäkamun kainaloonsa ja jää sen kanssa mukisematta sänkyyn nukkumaan.

Tämähän toimii oletettua paremmin, ihmettelen epäuskoisena.

Seuraavana iltana pupujussin mikrotus on edelleen hauskaa. Varsinaisena nukutusrituaalina kamun uutuudenviehätys on jo kuitenkin kadonnut, ja tytär huutelee sängystä äidin perään entiseen malliin.

Kolmantena päivänä pupu mätkähtää mielenosoituksellisesti lattialle äidin poistuessa ovesta sadun ja iltalaulun jälkeen.

Uusi rituaali muiden jatkoksi

Kuluu pari viikkoa ja vehnäkamu lojuu sängyn päädyssä muiden pehmojen joukossa. Sitten eräänä iltana tyttö äkkää sen uudelleen.

– Äiti, lämmitä!

Mikroa käynnistäessä mieleen juolahtaa, että kuinka järkevää on sittenkään opettaa kaksivuotiaalle pehmoeläinten paistamista mikroaaltouunissa.

Tyttö nappaa lämpöisen pupun kainaloonsa, mutta pian se lojuu taas lattialla. Taisi tulla luotua vain yksi vanhempienpompotusrituaali lisää perheen iltakuvioihin.

Toisaalta, olisihan se jo pelottavaa, jos lämmitettävä lelu korvaisi äidin tai isän läsnäolon lapsen turvallisuudentunteen tuottajana. Ainakaan meidän perheessä ei ole nukkumattilaulun voittanutta.

Yli kolmevuotiaan ratastyyny?

Kuukauden kokeilun jälkeen on myönnettävä, ettei vehnäkamu toimi meidän perheessämme. Suloinen ja lämmittävä puuvillapupu kyllä on, mutta nukkumaanmenon yhteydessä sillä ei ole mitään käyttöä.

Ehkä huvittavinta tuotteessa on se, että sitä markkinoidaan muun muassa lapsen rattaiden lämmittäjänä. Samalla sen käyttöä ei kuitenkaan suositella alle kolmevuotiaille sen sisältämien vehnänjyvien vuoksi.

Enpä ole tavannut kovin monta yli kolmevuotiasta, joka viihtyisi rattaissa pitkiä aikoja paikoillaan – olipa lämpötyynyä tai ei.

Ehkäpä kamu on parhaimmillaan samassa tarkoituksessa kuin aikuisillakin: kipeiden hartioiden ja niskan lämmittäjänä. Toisaalta ei voi kuin toivoa, ettei lasten niskasärkytyynylle ole olemassa kovin suuria markkinoita. (HäSa)

Päivän lehti

1.12.2020

Fingerpori

comic