fbpx
Uutiset

Nummen Lähiökeskus halutaan säilyttää

Hiljaiselta näyttävä ostoskeskus kätkee suojiinsa Nummen vilkkaimman kohtauspaikan, Läntisen Lähiökeskuksen. Nyt asukkaiden kohtaamis-, harrastus- ja kouluttautumispaikaksi tarkoitetun keskuksen tulevaisuus on avoin, sillä kiinteistö on myynnissä.

Tarjouksia Sammonkatu 4:ssä sijaitsevasta kiinteistöstä otetaan vastaan sunnuntaihin saakka. Kaupunki on vuokralaisena kiinteistössä ja haluaa jatkaa Lähiökeskuksen toimintaa, mikäli se sopii uudelle omistajalle.

– Se on kauhea paukku alueelle, jos Lähiökeskus lopetetaan, toteaa Leena Hirvonen, joka on opettanut keskuksella käyville maahanmuuttajille suomea.

Lähiökeskusta ylläpitää Kotilähiö-yhdistys. Yhdistyksen sihteeri Airi Raitaranta lupaa, että yhdistyksen toiminta jatkuu, kävi miten kävi.

– Nykyiset tilat ovat toimivat ja toivomme, että uusi omistaja jatkaa vuokrasopimusta. Tilanne mietityttää, mutta ei sitä kannata murehtia sen enempää.

Kesätauon jälkeen on taas vilkasta

Lähiökeskus avasi ovensa kesätauon jälkeen maanantaina. Eri toimijat kuten Hämeenlinnan ammattikorkeakoulu, Martat ja seurakunnat järjestävät tiloissa toimintaa.

Keskuksella on useita työharjoittelijoita, mutta suuri osa tarjonnasta perustuu vapaaehtoisuudelle.

– Tämä on olohuoneen jatke, toiminnassa on vanhan nuorisoseurantalon ideaa, Jouko Nurmilaukas vertaa.

Itse hän vetää keskuksella matkailuiltoja. Hän tietää, että esimerkiksi ilmaiset englanninkielen tunnit ovat suosittuja.

Talo kerää niin harrastusaktiiveja kuin sellaisia, joilla ei ole muuta tekemistä. Nurmilaukas muistuttaa, että Lähiökeskus estää syrjäytymistä ja auttaa maahanmuuttajia sopeutumaan.

– Kaupungin kannattaa tukea toimintaa, sillä täällä autetaan ihmisiä. Se on pois sosiaalitoimen ja mielenterveyspalveluiden jonoista.

Irakista Suomeen muuttanut pariskunta käy keskuksella oppiakseen suomea.

– Tulemme tänne mieheni Qasemin kanssa kuuntelemaan suomen kieltä. Haluan oppia sen, jotta pääsen töihin, Ibahim Shiit Hala kertoo.

Kerrostalon kellarista Lähiökeskukseen

Tämän viikon ajan lapset vilistävät Lähiökeskuksessa Lastenliiton järjestämällä salapoliisileirillä.

– Mahdumme tänne hyvin, vaikka tiloissa on muitakin käyttäjiä, ohjaaja Jonna Kivimäki sanoo.

Keskuksen toiminnanjohtaja Tuula Heinosen mukaan avoimesta tilasta oli lapsiperheille hyötyä etenkin alkukesästä ja nyt taas ennen koulujen alkua.

– Lapset viihtyvät täällä, kun vanhemmat ovat töissä. Tämä on kuin vapaamuotoinen iltapäiväkerho ja täällä on aina aikuisia paikalla.

Toiminnalle on ollut tarvetta etenkin sen jälkeen, kun kaikille avoin päiväkoti lopetettiin.

Vielä 1990-luvulla ihmiset kokoontuivat kerrostalojen kerhotiloihin. Lähiökeskus on toiminut vuodesta 2001.

– Toiminta on muuttunut ja kasvanut. Tämä on lähtenyt asukkaiden tarpeesta, Heinonen kommentoi.

Lähiökeskuksen kiinteistön omistaa Kimmo Andersson. Andersson omistaa hämeenlinnalaisen Fici-Copyn, jonka toiminnasta on aloitettu rikostutkinta viime vuoden alussa.

Nyt ulosottovirasto myy kiinteistön nettihuutokaupassa. (HäSa)

Menot