Uutiset

Nuoli-Haukat kutsuu …kokeilemaan jousiammuntaa

Hämeenlinnan Nuoli-Haukat oli aikoinaan yksi Suomen vireimmistä jousiammuntaseuroista, joka parhaina päivinään järjesti useita kansallisia kisoja. Toistaiseksi viimeisiksi jäivät maastoammunnnan SM-kisat vuonna 1997.

Kun Nuoli-Haukkojen maastoradan vierestä Hiihtomaasta purettiin vanhat ammattikoulun rakennukset, kilpailujen järjestäminen ei enää ollut mahdollista, ja seuran toiminta alkoi hiipua. Nyt mukaan kannustetaan uusia harrastajia.

Nykyinen seurasihteeri ja pitkäaikainen seura-aktiivi Rauli Jokinen liittyi Nuoli-Haukkoihin vuonna 1978. Silloin seura oli jo 20-vuotias.

– Alkuaikoinaan Nuoli-Haukat toimi Hämeenlinnassa ensin Poltinahon ympyrän pellolla ja siirtyi siitä Ojoisten, Tiiriön ja hyppyrimäen montun kautta Hiihtomaahan. 1990-luvun alussa aloimme taas nostaa seuraa kunnolla jaloilleen. Olimme viriili ryhmä, mutta kisatoiminnan loputtua vuosikymmenen lopussa porukka hajosi ja moni siirtyi muualle, Jokinen muistelee.

Laaja ikähaitari

Nykyään Nuoli-Haukoissa on 17 jäsentä. He harjoittelevat talvella joka toinen lauantaiaamu Jyrätien hallissa. Ikähaitari on laaja. Porukan nuorin on 12-vuotias Eerikki Eskola ja vanhin 76-vuotias Seppo Karhu, joka aloitti jousiammunnan jäätyään eläkkeelle vuonna 2000.

– Nuoli-Haukkoihin liityin nelisen vuotta sitten, kun muutimme vaimoni kanssa Hämeenlinnaan. Jousiammunnan voi aloittaa minkä ikäisenä tahansa, mutta se kannattaa tehdä asiantuntijan ohjauksessa. Silloin touhu lähtee liikkeelle miellyttävällä tavalla, Karhu sanoo.

Karhun mielestä jousiammunnassa on parasta täydellinen keskittyminen, jonka kautta kaiken muun saa pois mielestä. Erityisesti hän pitää ulkona ampumisesta, sillä silloin voi ampua paljon pidemmältä etäisyydeltä kuin 18 metrin sisäammuntamatkalla.

– Meillä on Hiihtomaassa myös maastorata, missä pääsee metsään ampumaan. Jousella voi myös metsästää tai kalastaa. Itse olen yrittänyt metsästää pienriistaa, mutta vielä ei ole tullut saalista, Karhu naurahtaa.

Jousimetsästys ei kuitenkaan ole Nuoli-Haukkojen alaa. Laji edellyttää metsästysoikeutta ja asianmukaisia lupia, minkä lisäksi lainsäädännössä on jousimetsästykseen liittyviä erityismääräyksiä.

Yhteyttä seuraan

Jousiammunnan aloittamisesta kiinnostuneet voivat ottaa yhteyttä Nuoli-Haukkojen puheenjohtajaan Seppo Kymäläiseen.

– Meiltä voi lainata välineitä kokeiluun, ja omat voi ostaa alan liikkeestä, jos innostuu lajista. Hyvän jousipaketin voi saada luistimien hinnalla, ja jouset kestävät pitkään. Jos uusia harrastajia saadaan, voimme ottaa lisävuoroja ja jakaa harrastajia ryhmiin. Kesällä voisimme ehkä järjestää jonkinlaisen kurssin, Kymäläinen suunnittelee.

Nuoli-Haukat toivottaa tervetulleiksi yksittäiset harrastajat, mutta etenkin keväällä seuralla on myös hyvät mahdollisuudet järjestää jousiammuntatilaisuuksia erilaisille ryhmille Hiihtomaan ulkoradalla.

Nuoli-Haukkojen seuraava harjoitusvuoro Jyrätien hallissa on lauantaina 16.2. kello 11–13, jolloin voi jo päästä kokeilemaan jousiammuntaa. (HäSa)

Asiasanat

Päivän lehti

30.3.2020