Uutiset

Nuorella työnhakijalla ei ole syytä epätoivoon

Nuoret hämeenlinnalaiset työnhakijat löytävät hyvin työvoimatoimistoon, kertoo nuorten neuvoja Marita Pääkkönen.

-Suurin osa nuorista etsii töitä ja pääsee töihin. Teemme tiivistä yhteistyötä koulujen kanssa, joten nuoret tietävät, että valmistuttuaan tai erottuaan koulusta, on työkkäri seuraava paikka jonne tulla. Monesti koulukuraattorit ja nuoriso-ohjaajat myös vinkkaavat meille, jos tietävät nuoresta joka saattaisi haluta töitä, Pääkkönen kertoo.

Noviisi ei kelpaa

Monet työnantajat vaativat työntekijältä aikaisempaa kokemusta. Tutkinnon tai kokemuksen puute ei ole kuitenkaan este vaan hidaste.

-Kelan tukeman työharjoittelun avulla nuori pääsee maistamaan, että mitä työssäkäynti on ja millaista on, kun aamulla on herättävä ja mentävä työpaikalle tekemään ne tietyt tehtävät.

Työelämän pelisääntöjä opiskellessa moni harjoitteluun hakeutunut nuori onkin lopulta päätynyt vakituisiin hommiin näytettyään ensin kyntensä työnantajalle käytännössä.

Työharjoittelu on oiva ratkaisu myös silloin, kun nuori ei ole varma mitä haluaa tehdä työkseen ja sitoutuminen kahdentoista kuukauden työsuhteeseen hirvittää.

– 18-vuotiaana moni nuori on vielä aika eksyksissä, eikä oikein tiedä mikä haluaisi olla. Sanomme heille, että menkää harjoitteluun ja olkaa vaikka yksi kuukausi kassalla, toinen hoitoalalla ja kolmas varastossa. Jos mielekästä paikkaa ei löydy, niin ehkä näkee ainakin sen, mitä ei halua tehdä, Pääkkönen pohtii.

Nopeat syövät hitaat

Kesätyönhaussa tärkeintä on olla oma-aloitteinen ja ennen kaikkea ajoissa liikkeellä. Ne nuoret jotka kävelevät työkkäriin vasta kevään valmistujaisten jälkeen, ovat auttamattomasti myöhässä.

-Tämän kesän kesätyöpaikat olivat haussa jo helmikuussa. Monet tulivat silti kyselemään töitä vielä kesäkuussa. Nuoret elävät niin hetkessä, etteivät tule ajatelleeksi, mitä tekevät kolmen kuukauden päästä.

Jos puhelinmyyjäntyö tai harjoittelu ei nuorelle kelpaa, on Pääkkösellä työnhakijalle vinkki.

-Nuorten olisi käytettävä hyväksi kaikki sukulaiset, tutut, kummit, naapurit ja vanhat työharjoittelupaikat. Vanhemmatkin työnhakijat käyttävät suhteita hyödykseen, niin miksi ei sitten nuoremmat, jotka ovat muutenkin heikommilla tässä paikkojen saamisessa.

Yksi ratkaisu työttömyyteen on kääntyä henkilöstönvuokrausfirman puoleen. Uskomus vuokrayritysten epämääräisyyteen tuntuu kuitenkin olevan nuorten keskuudessa vankka, vaikka se ei välttämättä perustu oikealle tiedolle.

-Uskaltaisin sanoa, että ei ne ole enää pelkästään kahden päivän muuttokeikkoja, joihin näiden yritysten kautta rekrytoidaan. Moni on saanut jalan oven väliin vuokratyöläisenä ja päättynyt lopulta vakituiseksi työntekijäksi. Yritämme saada ennakkoluuloja kaadetuksi, sillä vuokrafirmoista on tullut paljon hyvää palautetta, Pääkkönen kertoo.