fbpx
Uutiset

Nuoren on hyvä työskennellä Kanta-Hämeessä

18-vuotias Tiia Järvinen on palannut haaveidensa kesätyöpaikasta Finnairilta takaisin Kaurialan lukioon. Lentoemännän ammatista unelmoiva Järvinen täytti työhakemuksen internetissä ja sai paikan, vaikka hakijoita oli paljon.

– Työ hyödyttää minua varmasti tulevaisuudessa, yritys on niin tunnettu. Myös palkka oli hyvä, Järvinen kertoo.

Ensimmäisessä varsinaisessa työpaikassaan Järvinen pakkasi tarjottimia ruokakärryihin. Työ oli fyysisesti vaativaa.

– Myös työajat olivat rankkoja, koska en ole tottunut sellaiseen, yhdeksän tunnin päiviä puurtanut Järvinen sanoo.

Lyseon lukiota toista vuotta käyvä Iina Immonen oli tänä kesänä myös ensimmäistä kertaa töissä. Työkokemusta ja rahaa varten töitä hakenut Immonen työskenteli kaksi viikkoa Konecranesilla ja neljä päivää apuohjaajana 4H-yhdistyksessä.

– Konecranesille pääsin, koska isäni on siellä töissä. 4H-yhdistykselle pääsyä helpotti, että kävin kerhonohjaajakurssin, Immonen kertoo.

Ensimmäiset kesätyöt olivat Immoselle ja Järviselle mieluisia, eikä ongelmia työnantajan kanssa tullut.

Jäätelökioskeissa hyvät oltavat

Etelä-Suomen aluehallintoviraston tarkastajan Antti Ollilan mukaan nuorten kesätyöntekijöiden olot ovat Kanta-Hämeessä suhteellisen hyvät.

Aluehallintovirasto tutki tänä kesänä, millaiset työolot nuorilla on Kanta-Hämeen jäätelökioskeissa. Kartoitus oli ensimmäinen, jossa tarkasteltiin juuri nuorten työoloja. Ollilan mukaan kantahämäläiset jäätelökioskit selvisivät tarkastuksista puhtain paperein.

– Aika paljonhan lehdissä on kirjoiteltu siitä, että työntekijöille maksetaan viiden euron tuntipalkkaa ja työvuoroja peruutetaan miten sattuu. Oli siis positiivinen yllätys, että asiat olivat näin hyvin.

Nuoret lähettävät jonkin verran kysymyksiä kesätöistä Etelä-Suomen aluehallintovirastoon. Ollilan mukaan useimmiten nuorten kysymykset koskevat kirjallista työsopimusta ja sen tekemistä.

– Jos työnantaja ei suostu tekemään kirjallista työsopimusta, niin ainakin työsuhteen keskeiset ehdot pitäisi toimittaa kirjallisesti työntekijälle, Ollila neuvoo.

Ainakin palkka, työaika, työsuhteen kesto, keskeiset työtehtävät, mahdollinen koeaika sekä sovellettava työehtosopimus tulisi kirjata ylös.

Pyhälisät vaikka oikeusteitse

Joissakin kesätyöpaikoissa työvuorot saattavat olla riippuvaisia säästä. Ollilan mukaan työvuoroja ei kuitenkaan lähtökohtaisesti saisi perua esimerkiksi sateen vuoksi.

Myös marjanmyyjien palkanmaksussa saattaa olla ongelmia, sillä torimyyntipisteissä työskenteleville nuorille ei ole olemassa yleissitovaa työehtosopimusta. Hämeen Sanomien haastattelemat nuoret marjanmyyjät kertoivat, etteivät saa tuntipalkkansa päälle lainkaan lisiä. Kuitenkin pyhälisät pitäisi aina maksaa, Ollila sanoo.

Jos työsuhteessa ilmenee ongelmia, tulee nuoren puolustaa omia oikeuksiaan. Apuakin saa, kun sitä osaa kysyä.

– Jos nuori on ammattiliiton jäsen, niin liiton avustuksella voi lähteä hakemaan palkkasaatavia. Jos nuori taas ei kuulu liittoon, niin sitten apua saa esimerkiksi yksityisistä asianajotoimistoista, Ollila sanoo.

Ollila ei osaa arvioida, kuinka aktiivisesti nuoret hakevat saataviaan oikeusteitse. (HäSa)

Menot