fbpx
Uutiset

Nuorena tehty työ ei ole arvossa

Eläkeuudistuksesta on kirjoiteltu ja puhuttu puolin ja toisin. Pelko rahojen riittävyydestä on ilmeisesti virittänyt uudistustarpeen, mutta tuoko se sittenkään oikeudenmukaisuutta ja säästöä?

Nuori, joka on keskikoulusta työelämään oppisopimuksella tai teknillisen koulutuksen tai muun vastaavan kautta sijoittunut, on maksanut eläkemaksua 16-19 vuotiaasta asti ja edunsaajaksi siirtynyt vasta 23-vuotiaana. Tällöin hän on ollut jo ammatti-ihmisenä noin kolme vuotta maksamassa muiden eläkettä.

Kyseinen henkilö haluaisi jäädä 63-vuotiaana eläkkeelle, mutta järjestelmä alkaakin suosia vasta sen iän ylittänyttä eläkekertymän nopealla kasvulla.

Nuorena tehty työ ei olekaan arvossa.

Toinen “sivistyslinjaa” käynyt elämäntaitaja sen sijaan on ollut vanhempien rahalla koulutuksessa, asunut vanhempiensa omistamassa asunnossa ja etsinyt kapakoiden kautta yliopistoa, on ollut onnekkaampi. Hän pelaa golfia työaikana ja nauttii suurta palkkaa kaikkine etuuksineen. Hänen eläkkeensä kertyy ison palkan mukaisesti aina 68 ikävuoteen saakka. Työ ei rasita, elämä on mukavaa ja varallisuus on näyttävä.

Varakkaan eläkelisä on yhteisestä eläkerahastosta pois, sen lisäosalla olisi voinut elää pari työn uuvuttamaa pitkänlinjan puurtajaa kohtuullisesti ja uusia työpaikkoja olisi syntynyt.

Onko yhteiskuntamme säästänyt vai ollut julma pitkän nuoruudesta asti työtä tehneen henkilön kustannuksella?

Uupumuksen oireita

Hämeenlinna

Menot