fbpx
Uutiset

Nuoret haastajat hämmentävät poliittisia kuvioita

Espanjan sunnuntaina pidettävien vaalien tulosta ei vielä tiedetä, mutta jo nyt on selvää, että ensimmäistä kertaa maahan on tulossa monipuoluehallitus.

Jännitystä tarjoilevat Espanjan politiikan uudet tulokaspuolueet, joilla on nuoret karismaattiset johtajat. Vasemmistolaista Podemos-puoluetta johtaa 37-vuotias Pablo Iglesias ja keskustaoikeistolaista Ciudadanos-puoluetta 36-vuotias Albert Rivera.

Maanantai-iltana Espanjan televisiossa nähtiin maata vuoron perään hallinneiden sosialistipuolueen (PSOE) ja oikeistolaisen kansanpuolueen (Partido Popular, PP) johtajien vaaliväittely.

Aggressiiviseksi äityneen väittelyn voittajaksi mediat julkistivat sosialistien nuoren toivon Pedro Sánchezin, joka onnistui saamaan pääministeri Mariano Rajoyn sanattomaksi nostamalla esiin hallitsevan kansanpuolueen korruptioskandaaleja ja muistuttamalla hallituksen virheistä.

TÄLLÄ KERTAA Espanjassa hallituspaikoista kilpailevat myös pari vuotta sitten perustettu Podemos ja kymmenen vuoden ikäinen Ciu­dadanos. Neljän puolueen suosioluvut ovat heitelleet suuresti gallupista toiseen, mutta useimmiten kannatuserot ovat olleet pieniä.

Alkuvaiheessa suuren kannatuksen saanut vasemmistolainen Podemos on kerännyt pisteitä erityisesti asuntohäätöihin ja pankkien valtaan kyllästyneiden espanjalaisten keskuudessa. Europarlamenttivaaleissa ja paikallisvaaleissa Podemos menestyi hyvin.

VIIME AIKOINA Podemosin kannatus on ollut kuitenkin laskussa. Suurin syy tähän on Espanjan talouden kääntyminen vihdoin kasvu-uralle. Se luetaan hallitsevan kansanpuolueen ansioksi.

Toledolainen Teresa Sánchez, 53, on monien espanjalaisten tapaan kyllästynyt perinteisiin puolueisiin, mutta epäröi äänestää uusia tulokkaita.

– Minua pelottaa Podemosin kytkökset Venezuelaan. Pelkään, että he haluavat ajaa Espanjan vasemmistodiktatuurien suuntaan ja köyhdyttää maata entisestään. Myöskään Ciudadanos ei vakuuta minua. Heillä on hyviä talouspoliittisia mielipiteitä muttei juurikaan kokemusta, Sánchez puntaroi.

Hän ei ole mielipiteidensä kanssa yksin. Viimeisimmistä gallupeista käy ilmi, ettei viidesosa espanjalaisista ole vielä päättänyt, mitä puoluetta äänestää. Epävarmoja ovat erityisesti naiset.

Naispuolisia äänestäjiä on kosiskellut feministisestä ideologiastaan tunnettu Podemos, jonka listoilla naisia ei kuitenkaan juuri näy. Tämän vuoksi ei ole yllätys, että mielipidemittausten mukaan Podemosin kannattajaleiri koostuu enimmäkseen miehistä.

Lopulliseen vaalitulokseen vaikuttaa myös nuorten panos. Varsinkin Ciudadanosin ja Podemosin kannatus riippuu paljolti nuorten halukkuudesta lähteä vaaliuurnille.

TÄRKEÄKSI TEEMAKSI sunnuntain vaaleissa on noussut Katalonian itsenäistymiskysymys. Suurin osa espanjalaisista vastustaa Katalonian itsenäisyyttä, mikä on tuonut lisää kannatusta varsinkin kansanpuoluelle.

Pääministeri Mariano Rajoy on painottanut Espanjan yhtenäisyyden tärkeyttä ja saanut sillä monet puolelleen.

Toisaalta suuri osa katalaaneista on ilmaissut ilmaissut joustavansa itsenäisyyspyrkimyksistä, mikäli itsenäisyyttä raivokkaasti vastustanut Mariano Rajoy väistyy Espanjan johdosta.

Anna Salmi

Menot