Uutiset

Nuoret herättävät keskustelua kamerapuhelimien avulla

Yhdeksäsluokkalaiset herättelevät yhteiskunnallista keskustelua kamerakännyköiden avulla. Kaurialan koulun oppilaat ovat suunnitelleet ja tehneet julisteita aiheesta ”Minun kaupunkini”. Jokainen juliste on multimediaviesti eli kamerakännykällä otetun valokuvan lisäksi siinä on yksi kuvaajan kirjoittama virke.

– Julisteissa nuoret ovat pohtineet, mitä he haluaisivat Hämeenlinnaan tai mitkä asiat ovat täällä erityisen hyvin. Kuvia ei ole mitenkään käsitelty, kertoo tutkija Sirkku Kotilainen Jyväskylän yliopistosta.

Nuorten näkemykset kaupungista ja sen kehittämistarpeista ovat kommentoitavina lokakuun loppuun asti Vaikuttamon internet-sivustolla. Nähtävillä on yhteensä toistakymmentä julistetta.

Kuvat herättivät toimimaan Oulussa

Kotilaisen mukaan projektin tarkoituksena on kokeilla, miten multimediaviestejä voidaan hyödyntää ja tutkia, missä määrin nuorten näkemykset herättävät keskustelua.

– Marraskuussa haastattelen nuoria kun selvittelemme, miltä palaute on tuntunut. En usko, että tämmöinen julkisuus hetkauttaa nuoria, hän sanoo.

Kuvaviesteillä vaikuttamisen tutkiminen kuuluu Sirkku Kotilaisen ”Nuoret paikallisina vaikuttajina verkkojulkisuudessa” -tutkimukseen, joka on osa Nuorisotutkimusverkoston rahoittamaa tutkimushanketta.

– Tein Oulussa vastaavanlaista tutkimusta kolme vuotta sitten. Siellä oppilaat kuvasivat yhtä asuinaluetta, ja siitä otetut kuvat keräsivät ihmisiltä vajaat 300 viestiä tai kommenttia, Kotilainen vertaa.

Oulussa kuvat johtivat myös tekoihin. Oppilaiden ottamat kuvat vahvistivat negatiivista mielikuvaa kuvatusta asuinalueesta ja asukasyhdistys heräsi nopeasti miettimään, miten kohentaa alueen imagoa.

Uusia vaateliikkeitä jalankulkijoiden ulottuville

Kaurialassa kuvausprojekti saatiin toteutettua luontevasti osana yhdeksäsluokkalaisten valokuvauskurssia. Piritta Virkki, Mira Nieminen ja Laura Penttinen kaipaavat julisteissaan uusia nuortenvaateliikkeitä keskustaan.

– Idea syntyi melko helposti. Keskustassa kävellessä joka toisella vastaantulijalla on samanlainen paita, tytöt selittävät.

Julistetta varten he kävivät kuvaamassa tyhjiä liiketiloja Hämeenlinnan keskustassa.

Keväällä 2005 tutkimuksen ensimmäinen vaihe selvitteli nuorten tietoverkon käyttöä ja Vaikuttamon kehittämisajatuksia. Silloin nuoret toivoivat sivustolle lisää kuvia esimerkiksi Hämeenlinnan kaupungista ja erityisesti nuorten itsensä ottamia kuvia.

Koululaisten julisteet ja valokuvat ovat nähtävillä Hämeen Sanomien verkkosivujen kautta tai osoitteessa www.vaikuttamo.net.

Päivän lehti

27.1.2020