Uutiset

Nuoret ja aikuiset oppivat toisiltaan

Hyria Koulutus Oy:n järjestämistä yrityselämän työntekijöiden ja opiskelijoiden yhteisopiskelutilaisuuksista on saatu erittäin hyviä kokemuksia.

Siinä missä opiskelijat voivat luoda kontakteja ja oppia alan ammattilaisilta, tulevat työntekijätkin luokkaan oppimaan.

-Näissä yhteisoppimistilaisuuksissa on joskus vaihdettu käyntikorttejakin. Nuoret voivat luoda kontakteja yrityksiin, ja työntekijät oppivat lisää, samalla kun taas vastavuoroisesti opettavat nuoria, sähkö- ja automaatioalan opettaja Tapio Sahinoja Hyria koulutuksen Riihimäen Sakonkadun toimipisteestä selittää.

Hyriassa ajatukseen monialaisesta oppimisympäristöstä kuuluu tiivis yhteistyö ja vuoropuhelu alan yritysten ja niiden työntekijöiden kanssa. Nykyaikaista opiskelutilaa ja laitteita tarjotaan myös työelämälle, alan ammattilaisten käyttöön.

Oppilaitokseen puoli vuotta sitten hankitun robotin ääressä, sähkö- ja automaatioalan oppitunnilla hääräsivätkin keskiviikkona myös Sako Oy:n työntekijät, menetelmäsuunnittelija Panu Patokoski ja koneistaja Heli Savinsaari. Kiinnostuneina he tutustuivat robottiin ja sen ohjelmointiin, sillä heidän työpaikalleen on lähiaikoina tulossa samanlainen.


Nuoret oppivat nopeasti

Nuoret ovat olleet tyytyväisiä uudenlaiseen monialaiseen opiskeluun. Konkreettinen koneiden asennus ja ohjelmointi on aina mielenkiintoisempaa ja tehokkaampaa oppimista kuin kirjasta opiskelu.

-Nuoret ovat uskomattomia oppimaan. Joku on sanonut, että jos aikuisella menee jonkin asian oppimiseen kaksi tuntia, oppii nuori saman asian parissakymmenessä minuutissa. Minä sanoisin jopa, että kymmenessä, Sahinoja naurahtaa.

Sahinojan mielestä hänen oppilaansa ovat muutenkin vertaansa vailla.

-Sähköalalle hakeutuvat ovat lahjakkaita ja alasta todella kiinnostuneita. Seitsemän opetusvuoteni ajalta muistan kaksi linjan keskeyttänyttä.

Opiskelijoiden motivaatiota lisäävät hyvät työllisyysnäkymät. Työssäoppimis- ja kesätyöpaikat ovat useilla jo selvillä, eikä vakituisenkaan paikan löytymisestä juuri ole epäilyjä.

-Vaikka mitä tapahtuisi, niin aina maailmassa tarvitaan sähköä. Ihmisiä on nyt paljon työttömänä, mutta ei juurikaan sähköalalta, kertoo kakkosvuoden opiskelija Ville Harju.


Ainutlaatuinen hanke

Uudistukset rahoitettiin Euroopan aluekehitysrahaston ja Hämeen liiton myöntämillä tukirahoilla. Hankkeen takana on sähkö- ja automaatioalan opettaja Tapio Sahioja, joka sai ajatuksen hakea kehitysrahaa opetuksen syventämiseksi.

Euroopan kehitysrahaston tarkoituksena on tukea hankkeita jotka kehittävät yrityksiä, innovaatioiden syntymistä, verkottumista ja osaamista.

Projekti alkoi vuonna 2009 ja jatkuu vielä 2012 vuoden loppuun asti. Reilulla miljoonalla eurolla, jotka nelivuotiseen projektiin on varattu, on tähän mennessä hankittu esimerkiksi pneumatiikka- eli paineilmalaitteita, anturitekniikkaa, lämpökamera, taajuuskäytöt, ohjelmoitavia logiikoita sekä robotti.

Niin opettaja, opiskelijat kuin alan vanhat konkaritkin vaikuttavat kaikki tyytyväisiltä yhteisopetuspäivään. Hyrian hanke on ainutlaatuista vuorovaikutusta alan opiskelijoiden ja työntekijöiden välillä. Vierailijoita on käynyt jo useista firmoista, ja Sahinoja toivoo yhteistyön jatkuvan yhtä antoisana tulevaisuudessakin.

Yhteisopetustilaisuuksista saa lisätietoa ottamalla yhteyttä Hyria koulutus Oy:n työelämäpalveluihin. (HäSa)

Päivän lehti

28.11.2020

Fingerpori

comic