Uutiset

Nuoret juhlivat fiksusti

Hämeenlinnassa järjestetty Kesäloma Express -tapahtuma veti koulunsa päättäneet nuoret lauantaina juhlimaan kesäloman alkua Linnanpuistoon.

Tapahtuman tarkoitus oli järjestää nuorille tekemistä ja samalla kannustaa päihteettömään juhlintaan.

Nuoret kehuivat, että on siistiä, kun kaupunki, poliisi ja seurakunta järjestävät nuorille tapahtumia. Nuoria ei myöskään tuntunut haittaavan jos alaikäisiltä kaadettiin kossut ja kaljat maahan. Paikalla näkyi kiitettävästi myös vanhempia, jotka seurasivat juhlintaa vierestä.

Mielestäni on hyvä, että kyseisessä tapahtumassa ei otettu linjaksi nollatoleranssia. Nyt paikalla oli suhteellisen paljon nuoria. Moni oli pienessä sievässä, mutta kuten Hämeenlinnan poliisin nuoriso-ohjaaja Lasse Saraste kommentoi, tilanne oli huomattavasti rauhallisempi, kun nuorilla oli jotakin järjestettyä tekemistä.

Jos linjaksi olisi otettu nollatoleranssi, moni olisi suunnannut heti alkuillasta muualle kuin Kesäloma Expressiin. Koko tapahtuma olisi lössähtänyt väen puutteeseen.

Onneksi Hämeenlinnassa on huomattu, että parempi on tavoittaa paljon nuoria kuin ottaa linjaksi joko tai.

Suomen tietotoimiston koulujen päättymisestä tekemän koosteen mukaan monet tahot kertoivat koululaisten juhlineen rauhallisesti.

Etukäteisvisiona oli nuorten Raatteentie, josta saadaan revittyä kunnon otsikkoita. Samalla olisi ollut hyvä moralisoida, kuinka halpa kossu pilaa nuoret. Mediat joutuivat vetämään visionsa takaisin. Kesäloma Expressissä jututtamani nuoret olivat kaikki fiksuja ja järkeviä, vaikka osa heistä olikin hieman maistissa.

Todellisuus on kuitenkin se, ettei nuorten juhliminen kauheasti aikuisten juhlimisesta eroa. Kyllä joskus firman pikkujouluissakin olisi hyvä, jos poliisi kaataisi viinoja maahan liian kännisiltä pikkupomoilta.

Oli juhla kuin juhla, joku vetää perseet olalle. Joku rähjää ja toinen rauhoittelee. Aina löytyy myös kansalaisia, jotka osaavat juhlia fiksusti. Jokaisessa juhlasta löytyy myös joku neuvomaan, kuinka muiden pitäisi käyttäytyä. Ja yleensä juhliessa pidetään hauskaa, ainakin yritetään.

On ikävää katsella, kun nuoret juovat raakaa kossua suoraan pullosta, mutta ei se mitään uutta ole. On sitä navetan takanakin pöytäviinaa juotu. Se kuitenkin huolettaa, että yhä nuoremmat juovat viinaa.

Vaikka juhlinta maistuu yhä nuoremmille, on nuorisokulttuurissa syntynyt juomista vastustava liike.

Nuorisokulttuurien tutkija Jaana Lähteemaa kertoi perjantain Aamulehdessä, että nuorten keskuudessa on myös muotia olla juomatta. Juntti juo perseet olalle! Tätä mieltä on muun muassa moni pääkaupunkiseudulla asuva tyttö. Sitä sopii monen isän miettiä ostaessaan perjantaipulloa Alkosta.

Maistaminen ja kokeileminen kuuluu elämään. Usealta löytyy omakohtaisia kokemuksia siitä, kuinka on ollut taju pois ja seuraavana päivänä mieletön morkkis. Harva kertoo oman tarinansa rehennellen.

Tuulia Viitanen

Kirjoittaja on Hämeen Sanomien toimittaja.

Päivän lehti

25.9.2020

Fingerpori

comic