Uutiset

Nuoret kattavat konserttipöytänsä itse

Huvilupa. Ihmisiä narikkaan. Juliste. Esiintyjät. Puhelinsoittoja, paperityötä ja parin kuukauden ajatusrupeama.

– On tämä vähän toista kuin vain mennä valmiiksi järjestettyyn tapahtumaan, kuunnella musiikkia ja mennä kotiin, sanoo hämeenlinnalainen yhdeksäsluokkalainen Tiina Fagerström.

Fagerström on yhdessä Hanna Järvisen ja Heidi Haanpään kanssa kantanut päävastuun ensi lauantaina Arx-talon Keinusalissa järjestettävästä We wanna rock! -konsertista. Eikä urakka pääty siihen, kun viimeinen biisi on soitettu ja artistit nousseet keikkabussiinsa – järjestävä kolmikko pääsee myös näkemään, millainen siivousurakka kokoillan tapahtumaa seuraa.

Samanlaista työrumbaa käyvät läpi 17-vuotiaat ammattikouluopiskelijat Nico Kokko ja Jenni Seestie. Viikonlopuksi Keinusaliin osuu nimittäin toinenkin nuorten oma tapahtuma: Seestien ja Kokon ideoima hiphop-ilta HamptonBigShow.

Sylkemättömiä riimejä ja esiintymisen iloa

Seestien kontaktit hiphop-esiintyjiin ovat viime viikkoina olleet kovaa valuuttaa. Vaikka Arx antaa tapahtumajärjestelyihin rahallista tukea, paljon tehdään talkoilla.

– Hiphopissa keikalle lähdetään myös esiintymisen ilosta, ei vain palkkiosta, tähdentää Nico Kokko, joka on perjantaina paitsi järjestäjä, myös esiintyjä.

Kokko julkistaa omassa kotistudiossaan kesän ja syksyn aikana tekemänsä ensilevyn Sylkemättä jääneet riimit perjantaisen konsertin yhteydessä. Taiteilijanimellä Vakio esiintyvä Kokko on luonnollisesti yksi illan esiintyjistä.

Kokko pitäytyy salaperäisenä musiikkinsa sisällöstä. Hän toivoo kuulijoiden löytävän hänen sanomansa itse.

– Olen sen verran nuori vielä, etten lähde suorin sanoin esittämään mielipiteitäni. Sen sijaan puhun arkijutuista, siitä, mikä normaalissa elämässä nostaa tunteita, hän suostuu kuvailemaan.

Hiphop-tapahtuma lähti liikkeelle, kun Kokko syksyllä käväisi palvelupiste Kastellissa kyselemässä tapahtumajärjestäjien yhteystietoja. Haaviin tarttui muun muassa Arxin numero.

– Soitin siihen ja lähdin saman tien kävelemään tänne, Kokko nauraa.

Sisään kuplaan ja yhteistyöhön

Rock-kolmikolle kävi kutakuinkin samoin kuin hiphop-kaksikolle. Hanna Järvinen keräsi nimiä listaan, jossa toivottiin tamperelaista Essentiaa Hämeenlinnaan soittamaan. Arxista tiedusteltiin, haluaisivatko Järvinen ja kumppanit järjestää tapahtuman itse.

Kolmikko on pitänyt huolen siitä, että onnistuu järjestämisurakkansa lomassa itsekin näkemään illan esiintyjät.

Mutta miksi moinen ruljanssi kiinnostaa? Eikö olisi helpompaa kävellä valmiiseen pöytään?

– Näin saa muun muassa kontakteja muihin artisteihin. Pääsee sisään siihen kuplaan, tekemään yhteistyötä ja jubailemaan takahuoneessa, Nico Kokko pohtii.

Kummankaan tapahtuman järjestäjät eivät usko, että musiikki-illat syövät toisiaan.

– Aika erilaisia ihmisiä näihin kai loppupeleissä tulee, Tiina Fagerström analysoi.

– Itse aion kyllä tulla Keinusaliin molempina päivinä, hän hymyilee. (HäSa)

Päivän lehti

5.12.2020

Fingerpori

comic