Uutiset

Nuoret MM-ehdokkaat pääosassa

Ahveniston Ampumahiihtäjät isännöi viikonloppuna kansalliset XXII Heikki Hovin muistokilpailut, joissa lauantain ohjelmassa ovat pikamatkat ja sunnuntaina yhteislähtökilpailut.

Yleisten sarjojen kärkinimet kilpailevat maailman cupissa ja IBU-cupissa, mutta nuorten sarjoissa (N/M 19-21) katsastetaan urheilijoita MM-kisoihin.

– Mielenkiinnolla odotan viikonlopun kilpailuja ja niitä hyviä kilpailusuorituksia, mitä urheilijat ovat jo alkukaudella esittäneet, ennakoi nuorten MM-ryhmän valmentaja Niko Aapajärvi.

– Liitto on satsannut nuoriin ja valmennusryhmissä on tällä kaudella noin 80 nuorta. On ollut ilo seurata, kun nuoret urheilijat ovat laittaneet itsensä likoon harjoituksissa, ja huomanneet harjoittelun vieneen heitä eteenpäin niin fyysisesti kuin taidollisestikin. 

Viime viikonlopun nuorten SM-kisoissa Kontiolahdella kilpailtiin vain normaalimatkat, kun pakkanen peruutti toisen päivän kilpailut. Samoin tarkkailukilpailuista joulukuun Kangasniemen kansalliset ja maastohiihdon vapaan tyylin SM-kisat Kokkolassa jouduttiin peruuttamaan. Näin Hämeenlinnan katsastusten arvo nousee.

– MM-joukkueen kokoa ei ole määritelty, vaan taso ratkaisee eli mahdollisuus sijoittua kahdenkymmenen parhaan joukkoon henkilökohtaisilla matkoilla. Nimiä ei tässä vaiheessa voi spekuloida, koska tulevana viikonloppuna nuoret antavat vielä näyttöjä. Katsastuskilpailujen jälkeen liiton hallitus tekee päätöksen valittavasta joukkueesta, Aapajärvi totesi.

Kiskola ja Rolig …ennakkosuosikkeja

Kontiolahdella AAH nappasi neljä SM-mitalia ja kruununa oli Auli Kiskolan ylivoimainen voitto N21-sarjassa, jossa Erika Jänkä oli kolmas. AAH:n kaksikon väliin ehti Jalasjärven Jalaksen Tiia-Mari Talvitie.

Joulukuun lopun Mikkelin tarkkailukilpailujen järjestys oli muuten sama, mutta AAH:n Jessika Rolig kukisti koko vanhemman ikäluokan. Kiskola hävisi samoilla sakoilla vain 0,2 sekuntia.

Jessika Rolig kilpaili viime viikonloppuna naisten maajoukkueessa IBU-cupissa Puolassa ja oli avausmatkalla 33:s eli pistesijalla. Sairastuminen esti osallistumisen muihin kisoihin.

– Sairastelu alkaa olla ohi, enää on pientä tukkoisuutta. Ilman suurempia paineita hyvillä mielin lähden kisoihin, kiva päästä kotiladuille. Hiihdän ekaa kertaa tällä kaudella omassa N19-sarjassani eli mielenkiintoista nähdä ero oman ikäisiinkin, Rolig kertoi.

N19-sarjan SM-mitalistit Alisa Laitinen, Maiju Luokkala ja Sanna-Mari Purola menestyivät myös Mikkelin tarkkailukilpailussa, jossa N17-sarjan SM-kultamitalisti Saana Lahdelma oli N19-ykkönen. Koko nelikko on mukana myös Ahvenistolla N19-sarjassa.

AAH mukana …suurella ryhmällä

Kilpailunjohtaja ja AAH:n puheenjohtaja Petri Rolig on luottavainen ennen viikonlopun kisatapahtumaa.

– Joulupäivänä aloitetun lumitykityksen ja viime päivien lumisateiden ansiosta ladut ovat hyvässä kunnossa. Alkutalven vaikean lumitilanteen vuoksi käytetään kuitenkin vain moottoriradan latuja eikä kilpalatuja. Nämäkin radat ovat kuitenkin riittävän vaativat nuorten MM-katsastuskilpailuille.

Ilmoittautuneita molempiin päiviin on lähes parisataa ja kilpailut alkavat kello 10.

– Uskon AAH:n omien urheilijoiden pärjäävän hienosti katsastuksissa. Meiltä on mukana lauantain pikamatkoilla 35 kilpailijaa. Tuo on viime vuosien ennätysmääriä ja osoittaa seuran toiminnan virkeyttä. Kilpailijoiden lisäksi noin 50 AAH:n talkoolaista on mukana kisajärjestelyissä, Rolig toteaa.

– Nuorten MM-katsastussarjoissa paikalla on kaikki Suomen parhaat. Yleisöllä on vapaa pääsy eli tervetuloa seuraamaan mielenkiintoista ampumahiihtotapahtumaa. Moottoriradan ladut on kilpailujen vuoksi suljettu molempina päivinä aamusta kilpailujen päättymiseen asti eli noin kello 15 laduille pääsee taas vapaasti hiihtämään. (HäSa)

Asiasanat