Uutiset

Nuoret pikapinkojat pääosassa

Ikaalisten Urheilijoiden Samuli Samuelsson ja Turun Tovereiden Milja Thureson ovat murtautuneet suomalaisen pikajuoksun eliittiin tänä kesänä. Alle 23-vuotiaiden EM-kisoissa Tallinnassakin hyvin pinkoneet Samuelsson ja Thureson äityivät kelpo vauhtiin myös Hämeenlinnan Tarmon järjestämissä Tähtikisoissa lauantaina Kaurialassa.

Samuelsson voitti miesten 100 metrin juoksun hyvällä ajalla 10,40 ja Thureson naisten saman matkan ajalla 11,84. Samuelsson sai hyvän vastuksen Tarmon Hannu Hämäläiseltä, joka pinkoi suoran 10,52. Miesten kisan kolmas oli Jyväskylän Kenttä-Urheilijoiden Elmo Lakka (10,67), joka oli paras paraatilajissaan 110 metrin aidoissa ajalla 14,04.

Tähtikisoissa oli liuta maajoukkueurheilijoita, mutta parhaan tulostason esti hyvinkin märkä keli. Ajoittain vettä tuli taivaan täydeltä, välillä taas voitiin kilpailla auringon paisteessa.

– Ihan perushyvä juoksu, kommentoi Samuelsson satasen finaaliaan ennen kuin kuuli aikansa.

– Oho. Oli varmaan hyvä juoksu. Olen hyvässä kunnossa, hän naureskeli samaan aikaan, kun iltapäivän viimeinen kaatosade osui Kaurialaan.

Samuelsson myönsi, ettei päivä ollut urheilijoille helppo.

– Alkuerän lähdössä joku kaveri heilahti ja lähtö otettiin takaisin. Kun toisen kerran lähdettiin, olikin jo hirveä kaatosade.

Samuelsson voitti Porin Kalevan kisoissa 200 metrin mestaruuden ja oli 100 metrillä toinen. Hänen satasen ennätyksensä on 10,40 ja 200 metriä on mennyt jo alle 21 sekunnin (20,89). Se toi kuudennen sijan Tallinnan EM-kisoissa.

– Olen kyllä tosi tyytyväinen kauteen. Se on ollut täysi yllätys. Unelmanani oli tällainen kausi ja se toteutui.

Samuelsson ja Hämäläinen ovat seuraavan kerran viivalla Ratinan stadionilla Tampereen eliittikisoissa, jos Ratinan juoksurata saadaan viikon päästä pidettäviin kisoihin kuntoon Blockfestin jäljiltä.

Hämäläisellä täyttyi kova kolmen kisan viikko Kaurialassa.

– Viikko sitten juoksin Kauhajoella. Keskiviikkona menin Turkuun yrittämään hyvää aikaa hyvällä radalla. Siellä kuitenkin juoksutettiin vastatuuleen. Nyt alkuerän juoksu oli rento ja ihan ok. Hyvä kausi jatkuikin hyvin, Hämäläinen kommentoi.

Sekä Samuelssonin että Hämäläisen kausi jatkuu Eliittikisojen jälkeen Ruotsi-maaottelussa ellei ihan ihmeitä satu. Tampereella on satasen maaottelukatsastus.

– Tavoitteenani on juosta Tukholmassa viestin lisäksi myös henkilökohtainen kilpailu, vahvisti Hämäläinen, jota Kaurialan olot eivät haitanneet.

– Sopii tähän kesään. Nyt oli kuitenkin lämmintä ja se on tärkeintä, hän tuumi.

Myös Milja Thureson on kauteensa erittäin tyytyväinen. Hän oli Tallinnan EM-kisoissa seitsemäs ja juoksi siellä alkuerissä ennätyksensä 11,62.

– Ihan yes. Onneksi ei satanut kilpailun aikana, selvitti Thureson Kaurialan satasen jälkeen.

Hän hapotti jalkojaan osallistumalla Kaurialassa myös 400 metrille. Juuri ennen kisaa rata valkeni rakeista starttia oli pakko odotella tovi.

– Tosi iloinen olen tästä kaudesta, jatkoi juoksija, jolla riittää haipakkaa myös syyskuussa.

Thuresonin ohjelmassa on eliittiä, maaottelua ja kaiken kruunuksi omat häät kaksi viikkoa maaottelun jälkeen.

Isänsä Vesa Thuresonin valmennuksessa olevan Miljan kehitys on edennyt tasaisesti kaudesta toiseen.

– Kun kehitystä tapahtuu, tulee muitakin hyviä asioita. Ensi vuonna Amsterdamin EM-kisat ovat hyvinkin mahdollista, jos kehiotys jatkuu samanlaisena, isä-Thureson sanoi.

Miesten pituushyppy lässähti jo ennen kuin se alkoi – ja nimenomaan rankkasateen takia. Kilpailun alku venyi tunnilla ja kärkimiehet Eero Haapala, Mikko Kivinen ja Roni Ollikainen eivät märälle lähteneet leikkimään. Kaurialassa he kyllä olivat paikalla.

– Tuli niin pitkä tauko, etten tohtinut lähteä enää hyppäämään. Olisi pitänyt tehdä uusi verryttelykin. Vähän harmittaa, kun täällä on kuitenkin hyvä paikka hypätä, sanoi Mikko Kivinen, joka ei halunnut ottaa ylimääräistä riskiä ennen loppukauden tärkeimpiä kisoja.

Juuso Viita näytti hyvän hyppyvireensä. Tampereen Pyrinnön korkeushyppääjää ei sade tai lätäköt ihmeemmin haitanneet. Hän ylitti 220 ja se on hyvä tulos lauantaisessa Kaurialassa.

Oriveden Ponnistuksen Sini Lällä ylitti naisten korkeudessa 181 ja se riitti voittoon. Lälläkin esiintyi edukseen nuorten EM-kisoissa Tallinnassa. Hän jätti siellä taakseen muun muassa Venäjän Maria Kutshinan. Kovan päänahan Lällä Tallinnassa sai. Samainen Tallinnassa flopannut Kutshina ylitti nimittäin lauantaina Pekingissä 201 ja voitti maailmanmestaruuden.

Asiasanat

Päivän lehti

4.4.2020