fbpx
Uutiset

Nuoret pyydystivät planktonin syvintä olemusta

Vapaan veden pieneliöstö, plankton, seikkailee nuorten taideteoksissa eri muodoissaan Aulankokeskuksen Plankton-näyttelyssä. Esillä on muun muassa viher- ja piilevää, rataseläintä, amebaa ja lampipolyyppia sekä veistoksina että akvarelli- ja mustemaalauksina.

Nuorten kirjoittamissa runoissa planktonista tulee gangsteri nimeltä Planksteri, jota voi pyydystää taikinasyötillä.

– Oikeastihan planktonia ei voi pyydystää taikinalla vaan planktonhaavilla. Ennen näyttelyn pystyttämistä kävimme siellä, missä planktonia oikeasti on eli otimme näytteitä Tekosaarilta Vanajavedestä ja tutkimme ne mikroskoopilla täällä Luontokoulu Ilveksen tiloissa Aulankokeskuksessa, kertoo yksi näyttelyn nuorista taiteilijoista, Elina Lehtilä, Kaurialan koulun 8C-luokalta.

Näyttely on osa EU:n sekä Hämeenlinnan, Hattulan, Rengon, Hauhon, Kalvolan ja Janakkalan Luonto-Aulanko-hanketta, jonka tarkoituksena on lisätä matkailijoiden, asukkaiden, ammattikasvattajien ja opiskelijoiden ympäristötietoisuutta.

– Näyttely syntyi Luontokoulu Ilveksen ja Kaurialan koulun yhteistyönä. Kaurialan koulun 8C-luokka teki näyttelyn äidinkielen, biologian, maantiedon, kuvaamataidon ja tekstiilityön opettajien ohjauksessa, kertoo Luontokoulu Ilveksen opettaja Panu Villanen.

Luonnonsuojelua taiteen avulla

Näyttelyn taustalla ovat sekä ajatus luonnosta taiteena että puhtaasti luonnonsuojelulliset näkökohdat. Plankton pitää vedet puhtaina ja Hämeenlinnan seudulle Vanajaveden laakso on erittäin tärkeä.

– Tieto ei aina kuitenkaan riitä luonnon puhtaana pitämiseen. Taide yhdistettynä tietoon taas antaa luonnonsuojeluun paremmat mahdollisuudet, taide kun vetoaa ihmisen emootioihin ja ylittää tieteenalojen väliset rajat, Villanen korostaa.

Oppilaat ovat tehneet näyttelyprojektia elokuun lopusta asti ja valmiiksi se saatiin lokakuun alussa. Esillä on veistosten, maalausten ja runojen lisäksi myös valokuvia planktonista ja näyttelyn tekovaiheista sekä plankton-videoleikkeitä, joita voi katsella Aulankokeskuksen infopisteessä.

– Me haimme inspiraatiota planktonista otetuista mikroskooppikuvista ja näyttelyssä saakin hyvän käsityksen siitä, miten moninaiselta plankton voi näyttää. Hauskinta oli akvarellien ja runojen tekeminen, niissä kun sai käyttää mielikuvitusta eniten, Lehtilä ja luokkakaveri Annika Appelroth kertovat.

Näyttelyä oli tytöistä mielenkiintoista tehdä, koska se tarjosi vaihtelua normaaliin koulutyöhön. Mutta mitä ihmettä se plankton sitten asiantuntijoitten mielestä on?

– Plankton on veden pieneliö, joka pitää maailman puhtaana. Se on elämän lähde ja yksi maailman tärkeimmistä asioista, vaikka se onkin niin pieni, Lehtilä kiteyttää. (HäSa)

Näyttely on avoinna Aulankokeskuksessa 29.11. asti keskiviikosta sunnuntaihin kello 11-18. Vapaa sisäänpääsy.

Menot