Uutiset

Nuoret saivat oman keitaan kirjastosta

Nuoria ei liiemmälti ole ajateltu kirjastojen tarjonnassa. Lapsille ja aikuisille on pitkään ollut omat tilansa, mutta nyt Hämeenlinnan kaupunginkirjastosta löytyy myös nuorille oma oleskeluhuone.

Entiseen lasten ja nuorten käsikirjastoon rakennettu nuorisotila Keidas on sävyltään lämpimän kellertävä.

– Ennen tämä oli kolkko ja kylmä, kertoo vs. kirjastotoimenjohtaja Inkeri Jurvanen.

Nyt tiloissa on mahdollista tehdä vaikka mitä: pitää taidenäyttelyitä, katsella elokuvia, järjestää kokouksia ja pieniä musiikkiesityksiä. Tai yksinkertaisesti vain oleskella. Eikä se maksa mitään.

– Tänne voi tulla rauhoittumaan ja virkistymään. Tämä on nuorisotila kirjaston näkökulmasta. Tarkoitus ei ole riehaannuttaa nuoria, vaan auttaa heitä keskittymään. Luova toiminta on se juttu, Inkeri Jurvanen tiivistää Keitaan idean.

Koska budjetti oli suhteellisen niukka, kallista arkkitehtiä ei palkattu suunnittelemaan tiloja, vaan luonnoksia pyydettiin Taideteollisesta korkeakoulusta. Voittaneen luonnoksen teki Kaisa Alaräihä.

– Tämä on rohkeasti erilainen. Suunnittelussa on tavallaan unohdettu koko kirjasto, Jurvanen sanoo ja silmäilee ympärilleen mukavan lokoisassa huoneessa.

Myös materiaalikustannuksissa säästettiin käyttämällä vanhoja kierrätystavaroita.

Keitaassa on tällä hetkellä esillä taidetta kahdelta nuorelta taiteilijalta, Jaakko Autereelta ja Matti Mikkilältä. Jatkossa on tarkoitus, että tiloihin tulee muitakin näyttelyitä.

– Huoneen on oltava tietyllä tavalla hillitty. Se on sinänsä itsessään taideteos, mutta sen on annettava tilaa myös muille jutuille, Inkeri Jurvanen kuvailee.

Hän arvelee, että Keidas voisi olla sopiva paikka noin 13-17-vuotiaille. Ihan pieniä lapsia hän ei näe tilojen käyttäjinä.

– Kuvittelisin, että tästä tulee hyvin kysytty paikka näyttely- ja kokoustilana. Kävijöitä on taatusti paljon, hämeenlinnalaiset käyttävät kirjastoa niin ahkerasti, Jurvanen pohtii.

Keidasta oli rahoittamassa ja suunnittelemassa myös lasten ja nuorten kulttuurikeskus ARX.

Keidas on avoinna kaikille aina kirjaston aukioloaikoina, ellei jokin ryhmä ole sitä erityisesti varannut. (HäSa)

Päivän lehti

28.3.2020