Uutiset

Nuoret, sinkut ja köyhät eivät asu

Kauniit ja korskeat ovat pian keskuudessamme. Oulun asuntomessualueella pöyhistelee heinäkuusta lähtien esimerkiksi miljoona euroa maksanut, vaatimattomasti 350-neliöinen omakotitalo, johon rakennuttajaperhe on halunnut muun muassa hissin.

No mutta sepä mukavaa. Tätä taloa onkin sitten kesällä messukävijöiden kiva kierrellä ja ihastella – itse kun he eivät varmasti moisessa koskaan asu. Tai ehkä enää muutenkaan sisältä näe.

Asuntomessut houkuttelevat massoittain väkeä. Mutta kenelle ne oikeasti antavat jotain? Siis jotain käyttökelpoista, kuten ideoita omaan asumiseen? Eikä pelkkää ”ai näin ne jotkut” -äimistelyä.

Asuntomessut. Mikä sana. Paremmin miljoonaprojektin nimeksi sopisi ökytalomessut. Tai pilvilinnamessut.

Messut vakuuttavat perusasunnon olevan omakotitalo keskustassa, mutta veden äärellä. Siellä majailevat vanhemmat, kaksi lasta ja söpö kani. Pihassa on sen verran tilaa, että auto, ruusupensas ja kolmipyörä mahtuvat. Ja yksi pikku puu.

Asuntomessujen kotisivulla kerrotaan, että Oulun messuilla omakotitaloja on 28, paritaloja 8, rivitaloja 1, vuokrarivitaloja 3, pienkerrostaloja 1 ja kerrostaloja 4. Omakotitalojen keskikoko on 255 neliötä.

Aikamoisia lukaaleja. Perheellinen kollega totesi, että vaikka messut on olevinaan suunnattu lapsiperheille, harvalla on messuratkaisuihin varaa.

Messusivut sisältävät uutisen. Neljä kerrostaloa! Nopean gallupin perusteella messukerrostalo on uutta tietoa monille.

Messurummutuksessa on unohdettu, että pienet taloudet alkavat olla enemmistö. On sinkkuja, mutta myös köyhähköjä avopareja, ylipäätään paljon vuokra-asujia. Joista suuri osa asuu nimenomaan kerrostalossa.

Messukerrostaloista ei paljon puhuta. Tosin kai nekin asunnot ovat vähintään sataneliöisiä.

Pienituloisetkin asuvat. Mutta ilmeisesti jotenkin väärin, koska iso ryhmä on varaa jättää ajelehtimaan.

Ei kai sitten ole tarkoituskaan, että vastavalmistuneet, yksineläjät, lapsettomat saati vaikka kolmen ison koiran omistajat änkeäisivät häiritsemään idylliperheitä, jotka uskaltavat ottaa miljoonan lainan.

Riviin pykättyjen linnojen lisäksi pienasujilla on muitakin syitä karttaa asuntomessuja. Yksi syy on se, että linnat ovat nimenomaan rivissä. Tontit ovat pienenpieniä ja talot suurensuuria, joten asumukset tönöttävät parin metrin päässä toisistaan.

Naapuriin ruokapöytään näkee paremmin kuin pahimmassa kerrostalohelvetissä.

Ja vielä. Nykyrakentamiseen kuuluu jostain syystä oleellisesti tonttien parturoiminen puuttomiksi, pensaattomiksi kentiksi. Kaikki kasvusto kaadetaan valmiiksi, eikä muuttajalla ole siihen sanaa sanottavana.

Ensimmäisenä kesänä kotipihalle voi sitten istuttaa vaikka heinän lailla huojuvan puulapsen. 30 vuoden kuluttua sen varjossa voi mukavasti kahvitella.

Päivän lehti

25.1.2020