Kolumnit Uutiset

Nuoret sopeutuvat kohtaloonsa

Nykyisin kuulee päivittäin keskustelua siitä, kuinka vakituisia työsopimuksia ei enää tehdä, ja kuinka työtä tehdään projektiluontoisesti. Pitkä työura yhden työnantajan palkkalistoilla ei ole enää välttämättä mahdollista, eikä myöskään toivottua.

Akava teetti TNS Gallupilla kyselyn, jolla selvitettiin 20–64-vuotiaiden korkeakoulutettujen toiveita työelämästä. Monet tiedotusvälineet nostivat tutkimuksesta esiin sen, että 69 prosenttia 20–35-vuotiaista vastaajista toivoo vakautta ja turvaa.

Tottakai, kukapa ei. Kyseessä oli kuitenkin toive.

Huomion arvoista on mielestäni myös se, että 35 prosenttia piti vakaata toimeentuloa vain melko tärkeänä. Vakaiden työsuhteiden kohdalla tulos oli 39 prosenttia. Moni haluaisi myös yhdistellä erilaisia työllistymisen tapoja. Työltä toivotaan myös joustavuutta.

Alkaa näyttää siltä, että työelämää aloitteleva sukupolvi on sopeutunut ajatukseen uudenlaisesta työelämästä.

Pari päivää sitten Alanurkassa pohdittiin työelämän muutosta. Sitä, kuinka enää ei eletä tehdäkseen töitä, ja kuinka enää ei välttämättä tavoitella pitkiä työuria ja myydä sielua työnantajalle.

Monille pari-kolmekymppisille työnteko ei tarkoita vain palkkatyötä. Sen lisäksi tehdään usein freelance-hommia ja erilaisia projekteja. Tavoitteena voi olla myös tärkeän harrastuksen ja työn yhdistäminen.

Itsensä pätevöittäminen ja verkostojen luominen sijoittuu usein vapaa-aikaan.

Niillä voi pedata seuraava työpaikkaa ja opetella niitä asioita, joita koulussa ei opetettu. Kun työnkuvat muuttuvat, ei tarkan ammatti-identiteetin rakentumista enää pidetä tärkeänä.

Sekä kokoomuksen kansanedustaja Wille Rydman että vasemmistoliiton kansanedustaja ja puheenjohtaja Li Andersson totesivat Suomi Areenan haastattelussa, että työssä pitäisi päästä vaikuttamaan itse sen sisältöön.

Rydman toivoi, että työntekijät ja -antajat sopisivat työn muodosta ja sisällöstä keskenään. Andersson puhui omaan työhön vaikuttamisen ja työhyvinvoinnin yhteydestä.

Media-alallakaan ei mene hyvin, ja yt-uutisointi on jatkuvaa. Silti toimittajaksi haetaan opiskelemaan ahkerasti.

Asialle omistautuneita ei tunnu vaivaavan se, että lahjat kolmenkymmenen vuoden panoksesta työnantajalle jäävät luultavasti saamatta.