fbpx
Uutiset

Nuoret soutajat hakevat vauhtia Katumajärven kesäleiriltä

Hämeenlinnan Soutajien tukikohdassa Kipinäniemessä ja Katumajärvellä riittää säpinää tällä viikolla. Siitä pitää huolen soudun olympialuokkien kansallinen suurleiri.

Mukana on 35 soutajaa kahdeksasta seurasta. Soutujuniorit saavat oppia kymmeneltä valmentajalta. Nuoria soutajia ohjaa muun muassa kevyen yksikön vuoden 2000 maailmanmestari Laila Finska-Aalto.

– Tavoitteenamme on kasvattaa soudun nuorten harrastajien määrää ja antaa junioreille hyvää oppia. Leiri käy myös hyvästä valmistautumisleiristä Tampereella viikonloppuna pidettäviin kilpailuihin. Tampereella soudetaan aikuisten SM-kisat ja kansainvälinen regatta, jossa ovat mukana myös nuorten sarjat, kertoo suurleirin johtaja Jaakko Nevalainen, joka on myös Hämeenlinnan Soutajien varapuheenjohtaja ja valmentaja.

– Leiri järjestetään yhteistuumin seurojen kanssa. Katumajärvellä harjoitellaan kahdesti päivässä. Harjoituksissa nuoret on jaettu kolmeen eri ryhmään ja aamuharjoituksissa ensimmäiset olivat vesillä jo aamukuudelta. Kun soutajia on mukana näinkin paljon, meillä on hyvä mahdollisuus harjoitella myös pariaironelosilla ja -kaksikoilla.

Soutajien ja valmentajien tukikohta on Kiipulassa, jossa osanottajat majoittuvat ja ruokailevat.

– Kiipulassa asutaan täyshoidossa. Siellä on hyvä mahdollisuus järjestää myös oheisohjelmaa, erilaisia aktiviteettejä löytyy. Perjantaina tutustumme Ahveniston olympiapuistoon ja nuorilla on mahdollisuus mennä myös seikkailuradalle. Samana päivänä leiri päättyy ja seuraavana päivänä ovat edessä Tampereen kilpailut.

Hämeenlinnan Soutajista on leirillä kymmenkunta osanottajaa. Mukana on myös 17-vuotias maajoukkuejuniori Sauli Seppälä. Myös maan kärkisoutaja Robert Ven käy treenaamassa leiriläisten kanssa.

– Kotimaisessa kärjessä on useitakin Hämeenlinnan Soutajien nuoria, Nevalainen sanoo.

Yksi heistä on ensi viikolla 15 vuota täyttävä Mikael Koskikunnas. Hän voitti viime vuonna SM-kultaa 14-sarjan yksikössä ja kaksikossa Lauri Nevalaisen kanssa.

– Tämä on tosi hyvä leiri. Olen oppinut paljon, Koskikunnas vakuuttaa.

Hän sanoo keskittyvänsä kilpasoutuun “jossain määrin” vakavasti.

– Tavoitteenani ei ole kuitenkaan yltää Venin Robertin tasolle. Harjoittelen kolme kertaa viikossa ja siihen tulevat sitten kilpailut päälle, Koskikunnas kertoo.

Turun Soutajien 12-vuotias Vilma Halava on ensimmäistä kertaa harjoittelemassa Katumajärvellä.

– Uintivalmentajani ehdotti isoveljelleni kilpasoudun kokeilemista. Myös isosiskoni aloitti soudun ja minäkin halusin mennä mukaan tähän harrastukseen, Halava selvittää lajivalintaansa.

Uinti kuuluu myös yhä Vilman lajirepertuaariin.

– Talvisin hiihdän. Harrastan lisäksi pianonsoittoa, hän listaa.

Halava on soutanut pari–kolme vuotta ja käynyt myös kilpailuissa.

– Aika paljon on tullut menestystäkin. Haluan tulla paremmaksi soutajaksi.

Turun Soutajien tyttö viihtyy hyvin suurleirillä.

– Täällä saan soutaa eri ihmisten kanssa, erilaisessa paikassa ja erilaisilla veneillä, hän tuumaa.

Turun Soutajien 15-vuotias Wilhelmina Leppävaara on soutanut ennenkin Katumajärvellä.

– Olen käynyt täällä treenaamassa. Harjoittelimme kaksikolla Hämeenlinnan Soutajien Olivia Vanamon kanssa ja olemme olleet yhdessä myös kilpailuissa, Leppävaara kertoo. HäSa

Asiasanat

Menot