fbpx
Uutiset

Nuoret wetterhoffilaiset sisustavat Design Forumin

Muotoilunäyttely Helsingissä on omaa tekoa pystytyksestä tiedotukseen.

Ryhmä, joka tunnustaa taiteilijanimeä Materialistit, on täpinöissään. Toisen vuosikurssin tekstiili-, keramiikka- ja lasiopiskelijoiden näyttelyn avajaisiin on aikaa pari viikkoa.

– Paljon on tehty, mutta vauhti vaan kiihtyy, huokaavat Assi Kaiku, Maiju Mäntynen ja Jaana Körhämö-Ahola ensimmäisen julkisen esiintymisensä aattona.

Hämeen Ammattikorkeakoulun muotoilualan koulutusohjelman opiskelijoiden näyttelyn nimi on Sisusta. Nuoret tekijät haluavat esitellä tekstiilien, keramiikan ja lasin erilaisia käyttömahdollisuuksia, on esine mitä tahansa lavuaarista tyynyyn tai kulhosta sisustustiileen.

– Yhdistämme taiteen käyttöesineisiin. Tai ainakin siihen pyritään, nauraa keramiikkaa opiskeleva Mäntynen.

– Voidaanhan painokankaatkin luokitella taidetekstiileiksi, koska ne kaikki ovat tässä vaiheessa vielä uniikkeja, sanoo Kaiku omasta materiaalistaan.

Näyttelyn nimen ilmeisen verbimerkityksen lisäksi opiskelijat haluavat korostaa opiskelun ja sitä kautta esineiden ydintä. Töiden vaativuuteen taas tarvitaan yhtä suomalaisen kansanluonteen peruspiirrettä.

– Sisulla tehty, kiteyttää Kaiku.

Näyttelyesineiden ideoinnissa on käytetty runsain määrin vapautta. Opettajien rooli on ollut lähinnä neuvova ja ohjaava.

– Saimme vapaat kädet ilman mitään raameja, sanoo lasimuotoilua opiskeleva Körhämö-Ahola.

Iso kakku

syötäväksi

Ajatus näyttelystä syntyi viime keväänä. Töitä sen eteen on paiskittu normaalin opiskelun ohessa.

Esineiden valmistus, josta vastaa yhteensä 16 tekijää, muodostaa vain pienen osan kokonaisuuden kakusta. Ryhmää edustava kolmikko muistelee työlistaa: näyttelypaikan etsiminen, rahoitus, julisteiden tekeminen, tiedotus…

– Etsimme näyttelypaikkoja kaikki ja kaikkialta. Aplodit Design Forumille, sillä siellä on kannustava asenne nuorta ja uutta muotoilua kohtaan, kehuu Körhämö-Ahola.

Hankalimmaksi osoittautui rahoituksen hankkiminen. Henkilökohtaiset sponsorit tulivat apuun työmateriaalien kustannuksissa, mutta näyttelytilan vuokraan tarvittiin oman opinahjon vastaantulo. Sisusta-näyttely liitettiin osaksi HAMK:n EU-rahoitteista LaKeRa-hanketta.

– Vielä joulun aikaan mietittiin, että pakko laittaa hattu kiertämään, muistelee Mäntynen.

Näytteillepanijat toivovat, että sisustamisen laaja teema houkuttelee paikalle monesta kiinnostuneita ihmisiä ja erityisesti nuoria. Mitä se poikii tekijöille jatkossa, on vielä toiveiden ja todennäköisyyksien sekamelska.

– Kaikki haluaa kengän jonkun oven väliin, mutta varmaan me palataan kiltisti koulunpenkille, naureskelee Kaiku.

– Mutta sellaisen käsityksen olen saanut, että Wetterhoffin opiskelijat ovat saaneet töitään myytyä ja omia esineitä ihan sarjatuotantoonkin, hehkuttaa Mäntynen.

Materialistit-ryhmän Sisusta-näyttely Design Forumissa Helsingissä 24.2-18.3.2005.

Menot