Kolumnit Uutiset

Nuori: älä hakeudu halutuimmalle alalle

Työtön, työtön, työtön… En muista, mikä oli lomakkeen nimi, mutta työttömän kirjoittaminen kuulakärkikynällä ja selkeällä käsialalla oli ehdottoman tärkeää. Niin tärkeää, että jokaisen arkipäivän kohdalle sana piti kirjoittaa erikseen.

Tein valmistumiseni jälkeen kahta osa-aikatyötä. Tyhjää oli silti sen verran, että lomake oli toisinaan raapustettava. Lomakkeen täyttämisen aiheuttama ärsyynnys sekä sen vastaanottaneen virkaihmisen asenne on hyvässä muistissa.

Sain ainakin kerran kiertoilmauksin kuulla hankkiutuneeni väärälle alalle haihattelemaan, kun järkevämmällä tutkinnolla olisi ollut työtä tarjolla. Toki väärin opiskellutta nuorta tulee ojentaa.

Nykyään ojennettavia vasta riittääkin. Tuoreiden tilastojen mukaan vuosi valmistumisen jälkeen työttömänä on lähes neljännes kaikista ammattitutkinnon suorittaneista. Näiden, yleensä nuorten, työttömien osuus on kasvanut nopeasti ja on tuplasti suurempi kuin kaikkien työttömien osuus Suomen työvoimasta.

Koulutus kannattaa yhä, sillä ammattikorkeakouluista valmistuneista työttömänä vuosi tutkinnon jälkeen on noin joka kymmenes ja yliopistotutkinnon suorittaneista 8,5 prosenttia.

Työllistymisessä on suuria eroja tutkintojen välillä, mutta koulutusasteesta riippumatta huonoiten työllistäviä aloja ovat muiden muassa tietotekniikka ja viestintä.

Oppilaitoksia on kritisoitu siitä, että vetovoimaisimmilta aloilta löytyy aloituspaikkoja reilusti yli tarpeen.

Viestintä oli valitsemani ylikoulutettu ala myös vuosituhannen alussa. Paljon on puhuttu, mutta juurikaan ei ole ilmeisesti opittu. Tietääkseni vuosikurssini noin 30 valmistuneesta on koulutusta vastaavassa työssä reilusti alle puolet.

Alan työllisyystilanne ei varsinaisesti vaikuttanut alanvalintaani. Muistan pohtineeni työnäkymiä noin vartin. Luotin siihen, että harvoille sisään päässeille kyllä riittää töitä. Miksi koulutusta muuten tarjottaisiin?

Pääsykokeissa tuleva opettaja lisäsi intoa kertomalla, miten valituilla on valmistuessaan edessä tilanne, jossa innokkaimpia työnantajia voi suunnilleen hätistellä kauemmas parempia tarjouksia odotellessa. Oli vapautumassa tuhansia paikkoja eläköitymisten vuoksi.

Harmi vain, ettei tulevaisuudenkuva pitänyt pätkääkään paikkaansa. Ansaan tänä syksynä astunut, valmistumisen jälkeen työttömäksi jäävä nuori on tilanteeseensa syytön.

Päivän lehti

18.2.2020