fbpx
Uutiset

Nuori mies saalisti eri puolilla Suomea asuvia 8–14-vuotiaita lapsia sosiaalisessa mediassa – Uhreja ainakin 30, todennäköisesti enemmän

Lounais-Suomen poliisi selvittää parhaillaan valtavaa ja harvinaisen törkeää lasten hyväksikäyttövyyhtiä. Poliisi on onnistunut paljastamaan noin 30 uhrin henkilöllisyyden. Rikosnimikkeinä on muun muassa törkeä lapsenraiskaus.
Lounais-Suomen poliisilla on tutkinnassa valtava rikoskokonaisuus, jossa miehen epäillään käyttäneen hyväksi kymmenittäin alle 15-vuotiaita lapsia. Kuva: TONI REPO
Lounais-Suomen poliisilla on tutkinnassa valtava rikoskokonaisuus, jossa miehen epäillään käyttäneen hyväksi kymmenittäin alle 15-vuotiaita lapsia. Kuva: TONI REPO

Poliisi epäilee nuorta varsinaissuomalaista miestä törkeistä seksuaalirikoksista, jotka ovat kohdistuneet kymmeniin 8–14-vuotiaisiin lapsiin.

Tekijä on poliisin mukaan kantasuomalainen ja ollut tutkintavankeudesta alkukeväästä saakka. Poliisi ei kerro tekijän tarkkaa ikää.

Poliisilla on tällä hetkellä tiedossa noin 30 hyväksikäytettyä lasta, joiden henkilöllisyydet on saatu selvitettyä. Kaikki uhrit ovat tyttöjä.

Poliisin mukaan tutkinnassa esiin tulleiden seikkojen perusteella on syytä epäillä, että uhreja paljastuu vielä lisää kansainvälisen oikeusapumenettelyn avustuksella.

Epäillyt rikosnimikkeet ovat törkeä lapsenraiskaus, lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö, törkeä lasta esittävän sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan kuvan levittäminen ja sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan lasta esittävän kuvan hallussapito.

Lounais-Suomen poliisi tiedotti maanantaina, että 13 uhrin osalta esitutkinta on valmistunut ja jutut ovat siirtyneet syyteharkintaan.

Vinkit veivät jäljille

Poliisi kertoo, että rikoskokonaisuus alkoi selvitä useiden kotimaisten ja kansainvälisten vinkkien avulla.

Seksuaalirikoksista epäilty mies käytti poliisin mukaan apunaan sosiaalisen median palveluita saalistaessaan lapsia.

Lounais-Suomen poliisi teki tutkinnassa yhteistyötä Keskusrikospoliisin (Krp) lapsiin kohdistuviin seksuaalirikoksiin erikoistuneen CSE-tiimin (Child Sexual Exploitation) ja ulkomaalaisten palveluntarjoajien kanssa.

Poliisin paljastavan rikostutkinnan avulla uhreja löytyi eri puolilta Suomea.

Juttukokonaisuudessa on epäilty myös kolmea muuta henkilöä.

Poliisi ei tässä vaiheessa tiedota asiasta enempää.

“Lasta ei saa syyllistää”

Poliisi toivoo, että vanhemmat ohjaisivat lapsia turvalliseen somen käyttöön.

– Tapaus toistaa samaa kaavaa, kuten useat aiemmin tutkinnassa olleet vastaavat jutut ovat osoittaneet, Lounais-Suomen poliisi korostaa tiedotteessaan.

– Häpeän tunteen takia suurin osa uhreista ei kerro tapahtumista vanhemmilleen tai muille aikuisille, ennen kuin poliisi on ollut perheeseen yhteydessä. Useissa tapauksissa korkeintaan vain lapsen hyvä kaveri tietää hyväksikäytöstä.

Poliisi muistuttaa, että sosiaalisen median palvelut ovat monessa suhteessa hyviä alustoja mutta luovat myös mahdollisuuden väärinkäytöksiin. Sosiaalisessa mediassa on paikalla myös lapsista rikollisella tavalla kiinnostuneita henkilöitä.

– Lapsia ja nuoria tuleekin ohjeistaa pienestä pitäen turvalliseen somen käyttöön: mitä itsestään kannattaa kertoa tuntemattomille, mihin ei pidä suostua ja millaisia kuvia verkkoon kannattaa laittaa. Tässä korostuu aikuisen ohjaava rooli, poliisi muistuttaa.

Poliisi toivoo, että vanhemmat varmistaisivat, ettei lapsi käperry hänelle tapahtuneiden ikävienkään asioiden tai outojen yhteydenottojen kanssa itseensä vaan uskaltaa ja kehtaa puhua niistä kotona.

– Lisäksi aikuisen tulee muistaa, että lapsi ei ole vastuussa häneen kohdistuneesta rikoksesta ja lasta ei saa syyllistää uhriksi joutumisesta.

Menot