Kolumnit Uutiset

Nuoriso ei öykkäröi festareilla

Joensuulainen kuntapoliitikko Marjatta Räty (kd.) kohautti tiistaina Karjalaisessa julkaistulla mielipidekirjoituksellaan, jossa hän piti viime viikonvaihteessa järjestettyä Ilosaarirockia nuorisolle turmiollisena tapahtumana.

Erityisen kauhuissaan Räty oli kuultuaan Olavi Uusivirran kehottaneen yleisöä huoraamaan ja nähtyään tämän suutelevan bändinsä miesjäseniä. Räty pohdiskeli, millaisen mallin tällainen käytös faneille antaa ja kannattaako kaupungin tukea tällaista menoa tarjoavaa festivaalia.

Rädyn tekstiä jaettiin heti sosiaalisessa mediassa, ja lopulta se nousi valtakunnallisiin otsikoihin.

Olin siellä Joensuussa minäkin, yhtä aikaa Rädyn kanssa Ilosaarirockin päälavan edustalla sunnuntaina kirkonmenojen jälkeen.

Itselleni jäi Uusivirran keikasta ja koko viikonlopun kokemuksista täysin päinvastainen kuva.

Minä näin lavalla leppoisan ja elämänmyönteisen popparin, joka kehotti yleisöä nauttimaan elämästä ja rakastamaan toisiaan. Vaikka kuinka yritän pinnistellä, en osaa nähdä siinä mitään moitittavaa.

Minulle se, että Uusivirta veti kielisuudelmat tällä kertaa bändin poikien kanssa, oli virkistävää vaihtelua. Yleensä hän on nostanut lavalle jonkun tyttösen.

Mutta moraalista viis, Rädyllä oli muutakin asiaa.

Hän laskeskeli kohukirjoituksessaan yhden festariviikonlopun maksavan nuorille 500-1000 euroa, jonka päälle moni vielä saa sakot puskajuopottelusta, varkauksista ja rattijuopumuksista.

Saman päivän Karjalainen kuitenkin kertoi, että viikonloppu oli sujunut rauhallisesti. Itse festivaalialueelta ei kirjattu rikoksia, eikä viikonloppu ollut muutenkaan poikkeuksellinen rikosilmoitusten määrällä mitattuna.

Tällainen tunne minullekin on festarista jäänyt: nuoriso osaa käyttäytyä hyvin. Samaa ei valitettavasti voi sanoa kaikista kuusikymppisen Rädyn ikään ehtineistä.

Öykkäröintejä ja ylilyöntejä näki rokissa kaikkein varmimmin keski-ikäisen väen kansoittamassa vip-teltassa perjantaisen Eppu Normaalin konsertin aikaan.

Tänään perjantaina festivaalikansa valtaa Hämeenlinnan.

Oletettavasti Hämeen Sanomien yleisönosasto täyttyy alkuviikosta valituksista, joiden mukaan festarikansa roskaa ja kuseskelee minne sattuu, eikä kunnioita alkuperäisasukkaiden rauhaa.

Tänä vuonna Wanaja Festival on jakanut viikonlopun kolmeen osaan: perjantai ja lauantaipäivän erikoiskonsertti on suunnattu keski-ikäisille, lauantai-ilta nuorisolle ja sunnuntai lapsille.

Jos saan veikata, meno on hurjinta tänään.

Asiasta tuohtuneet voivat lohduttautua sillä, että mikäli kaupunki saa tahtonsa läpi, rokkifestivaali järjestettäneen keskustan kupeessa nyt viimeistä viimeistä kertaa. Kantolan tapahtumapuiston valmistuttua rokista purkautuvan kansan kekkulointi siirtyy lehtemme toimituksen iloksi tänne Vanajantielle.

Päivän lehti

26.9.2020

Fingerpori

comic