Kolumnit Uutiset

Nuorisotakuu ei tuota vielä tulosta

Nuorisotakuu ei ole onnistunut vähentämään työttömien nuorien määrää, arvioi Valtiontalouden tarkastusvirasto tuoreiden tilastojen perusteella.

Nuorisotyöttömyys on jatkanut kasvuaan, vaikka nuorisotakuun piti tarjota työ-, harjoittelu- tai opiskelupaikka jokaiselle alle 25-vuotiaalle.

Virasto katsoo, että suurin syy nuorisotakuun epäonnistumiseen on yhä jatkuvassa talouden taantumassa. Lisäksi TE-toimistojen uudistus ja niiden henkilöstön vähentäminen on hidastanut palvelujen tarjoamista ja pitkittänyt nuorten työttömyyttä.

Tarkastusviraston mukaan kuntiin perustetut nuorten ohjaus- ja palveluverkostot eivät ainakaan vielä ole parantaneet nuorille suunnattujen palvelujen vaikuttavuutta. Vikaa on etenkin viranomaisten välisessä yhteistyössä.

Tilanne on huomattu myös Hämeenlinnassa. Tilaajapäällikkö Sirpa Ylikerälä varoitteli elokuussa, etteivät rahat kohta enää riitä sekä tukiin että työllistämistoimiin.

Hänen mukaansa tilannetta ei voi sysätä vain sosiaalipuolen käsiin, vaan talkoisiin tarvitaan ihan kaikkia.

Ylikerälä on valmistellut niin sanottua työllisyyden investointipakettia, joka toisi lisää volyymia työllistämiseen.

Tänä vuonna kaupunki käyttää työllistämiseen noin kolme miljoonaa euroa, mutta paikkoja ei silti riitä kaikille

Suuremmalla summalla kaupunki voisi lisätä palkkatukea sekä omia työkokeilupaikkoja. Siis juuri niitä kaivattuja ensimmäisiä kontakteja työelämään, jossa nuori työskentelee apulaisena vaikkapa päiväkodissa tai jossain muussa kaupungin työpaikalla.

Työkokeiluja ja harjoittelupaikkoja on turha väheksyä, sillä niiden avulla nuoret voivat päästä kiinni työn syrjään tai löytää kimmokkeen esimerkiksi tulevalle opiskelu-uralleen. Ja pääsevät tietysti opettelemaan työelämän perussääntöjä, jotka eivät kaikille ole suinkaan itsestään selviä.

Mitä isot edellä, sitä pienet perässä. Hämeenlinnassa seurataan tällä kertaa Tampereen esimerkkiä.

Tampereen kaupunki budjetoi tälle vuodelle viisi miljoonaa euroa pitkäaikaistyöttömien aktivoimiseen. Työllisyyspaketin avulla järjestetään muun muassa kuntoutusta ja palkkatukityötä noin tuhannelle työttömälle.

Elokuussa uutisoitiin, että pitkäaikaistyöttömien määrä on vähentynyt Tampereella kokeilun seurauksena yli 600:lla. Heitä on palkattu muun muassa siivoamaan kaupungin keskustaa ja atk-tukihenkilöiksi.

Parasta Tampereen kokeilussa on se, ettei se vaatinut kaupungilta kovin paljon lisärahaa. Viisi miljoonaa otettiin työmarkkinatukeen varatuista varoista.

Jos kaupunki ei olisi tehnyt mitään, se olisi joka tapauksessa joutunut maksamaan puolet pitkäaikaistyöttömien työmarkkinatuesta valtiolle. Tampereella laskeskeltiin, että on fiksumpaa käyttää rahat ihmisten työllistämiseen kuin tilittää ne valtiolle.

Kuulostaa sangen järkevältä.

Päivän lehti

22.10.2020

Fingerpori

comic