fbpx
Uutiset

Nuorisoteatteri laajentaa Janne Katajan homehirsille

– Meille 6500 euroa on hirmuisen suuri raha. On upeaa, että Katajan Janne huutokauppasi hometalonsa lahjoittaakseen rahat toimintaamme. Onhan hän ollut koko ajan meillä Kino Sammossa mukana, kiittelee Riihimäen nuorisoteatterin toiminnanjohtaja Sanna Saarela.

Raha tulee tarpeeseen, sillä nuorisoteatteri käynnistää ensi syksynä kolme yleisen taiteen perusopetuksen ryhmää lapsille ja nuorille Hyvinkäällä.

– Hyvinkäällä ei ole ollut lapsille ja nuorille teatterikoulutusta, joten neuvottelimme kaupungin kanssa toiminnan käynnistämisestä. Saamme tilaa käyttöömme joko Hakalan tai Martin monitoimitiloista.

Moni hyvinkääläislapsi on tähän saakka käynyt Riihimäellä saakka nuorisoteatterin opetusryhmissä.

Valtionapu tähtäimessä

Riihimäellä alkaa uutena laaja taiteen perusopetus, johon on tarkoitus ottaa kaikki mukaan pyrkivät. Nuorisoteatteri valmistautuu käynnistämään neljä 15 oppilaan ryhmää, joihin uskotaan kaikkien mukaan pyrkivien 7-vuotiaiden mahtuvan.

– Tulemme hakemaan nuorisoteatterin opetusta valtionavun piiriin heti, kun se on seuraavan kerran mahdollista, kertoo tuottaja Tanja Hautakangas.

Opetusta kasvatetaan myös aikuisille suunnatulla K-18 opetuksella, johon otetaan mukaan aikuisiällä näyttelemisestä kiinnostuneet.

Kun koulutusta lisätään vielä yhdellä nuorten kehitysvammaisten ryhmällä ja käynnistetään kokonaan uusi sirkuslaisten koulutus, tarvitaan toimintaan lisätilaa Majakan kauppakeskuksesta.

Sanna Saarela kertoo laajan taiteen perusopetuksen käynnistämisen merkitsevän nuorille huimaa askelta kohti ammattiin johtavaa koulutusta.

Kaikkiaan 12 vuoden ajan kestävän koulutuksen jälkeen nuoret saavat paperit, jotka jatko-opintopaikkoja haettaessa rinnastetaan esimerkiksi musiikkiopistosta saatavaan todistukseen.

– Ammattiopettajat opettavat jatkossa kaikkia ryhmiä ja opetus saadaan tasapuoliseksi. Meillä on jo kaksi tuntiopettajaa, Essi Antikainen ja Juhana Rönnkvist, joiden avulla pystymme toteuttamaan valtaosan opetuksesta.

Aikuisryhmää vetää Viivi Saarela Riihimäen Teatterista ja lisäksi tuottajana ja ohjaajana toimii Tanja Hautakangas.

Näyttämö saatava täyteen

Nuorisoteatterin voimakas toiminnan kasvattaminen merkitsee myös rahoituspohjan vahvistamistarvetta. Teatterin on saatava jo kesäteatterissa esitettävästä Kattokassisesta mahdollisimman hyvät lipputulot.

– Lipputulot muodostavat budjetistamme kolmanneksen, kolmannes saadaan avustuksina ja apurahoina ja loput jäsenmaksuina, joita nyt joudumme hieman korottamaan, kertoo Sanna Saarela.

Lipputuloja kootaan syksyllä myös PMMP Veden varaan -musikaalilla, joka on kirjoitettu ja sävelletty nuorisoteatterille. Viivi Saarela ja Teatteri Sampo valmistelevat myös marraskuulle ensi-iltaan pikkujoulukaudelle myytävää showta Sampo showaa pää kadulla.

– Otamme ison askeleen, mutta kun kehitetään, on kehitettävä kunnolla, Sanna Saarela perustelee teatterin rohkeaa etenemistä. (HäSa)

 

 

 

Menot