fbpx
Uutiset

Nuorten häiriökäyttäytyminen lisääntynyt Hattulassa

Kanta-Hämeen poliisilaitoksella toimiva Ankkuritiimi on huolissaan eräistä Hattulan nuorista. Kun tiimin viimevuotinen tilasto osoittaa ongelmatapausten laskua Hämeenlinnassa ja Janakkalassa, Hattulassa käyrä nousee selvästi ylöspäin.

-Kehitys Hattulassa on mennyt huonoon suuntaan. Alle 18-vuotiaiden rikoksia oli viime vuonna 114 kappaletta, kun edellisenä vuonna tapauksia oli 77, sanoo vanhempi rikoskonstaapeli Martti Salonen.

Kunnan omaisuutta rikottu

Hattulalaisten nuorten rötöstelyt ovat lähinnä vahingontekoja, häiriökäyttäytymistä ja päihteiden käyttöä. Etenkin kunnan omaisuuteen kohdistuvat vahingonteot lisääntyivät viime vuonna.

Nuorten hajottamisvimman kohteena ovat olleet esimerkiksi Hiihtomaan alue, Parolan urheilukenttä sekä kunnantalo. Salonen laskeskelee, että kunnan osaksi ovat tulleet lähes 10 000 euron vahingot.

Hattulassa on myös ilmiö, jota Salonen kutsuu ikärakenneongelmaksi. 13-15-vuotiaat tytöt hengailevat 17-20-vuotiaiden poikien kanssa. Yhdessäoloon on liittynyt alkoholia, jota täysi-ikäiset pojat ovat ostaneet ja tarjonneet tytöille. Päihteistä on aiheutunut ongelmia. Lisäksi seksuaalisesta hyväksikäytöstä on tehty ilmoituksia.

Osa nuorista elää kaksoiselämää

Osa näistä nuorista käy koulua normaalisti. He elävät kuitenkin aivan muunlaista elämää puolenyön ja aamuviiden välillä. Vanhemmat voivat olla tietämättömiä nuortensa kaksoiselämästä ja kuvitella, että heidän lapsensa on öisin kiltisti kotona.

-Mutta jotkut lähtevät ulos vasta kun vanhemmat ovat menneet nukkumaan. Vanhemmille on tullut suurena yllätyksenä se, missä lapset ovat olleet öisin mukana, sanoo Ankkuritiimin sosiaalityöntekijä Salla Heiskanen.

Ankkuritiimiläisten viesti vanhemmille onkin se, että näiden tulisi entistä enemmän olla kiinnostuneita lastensa menemisistä. Eikä kannata uskoa, jos nuori sanoo menevänsä kaverinsa luo yöksi.

Myös koulupoliisi Heli Lehrbäck kertoo, että ongelmat näkyvät lähinnä nuorten vapaa-ajalla. Hattulan kouluissa ongelmat ovat vähäisiä.

Työväentalo sotkettiin

Yksi iso vahingonteko paljastui Hattulassa kuun alussa. Nuorisojoukko aiheutti Parolan työväentalolla mittavat vahingot.

Kuvio on jo tutuksi tullut – vastaavia on sattunut eri puolilla maata. 15-vuotiaat tytöt halusivat järjestää isot bileet, ja siksi heidän tuttavansa, 18-vuotias poika vuokrasi heidän käyttöönsä työväentalon.

Poliisi tuli paikalle puolenyön jälkeen ja keskeytti juhlat, joissa alaikäiset nauttivat alkoholia. Niin sanottuja järjestysmiehiäkin oli paikalla, mutta järjestyksestä ei ollut tietoakaan. Bileisiin oli myös myyty laittomasti pääsylippuja eikä tilaisuudesta ollut tehty asianmukaista etukäteisilmoitusta poliisille.

Pahin tapahtui kuitenkin poliisien käynnin jälkeen. Osa nuorista palasi rikkomaan ja sotkemaan paikkoja. Jälki oli rumaa – erityisen paljon sotkua aiheutui tyhjennetyistä vaahtosammuttimista. Myös näyttämön vanhat lavasteet oli osin rikottu ja sotkettu. Oksennusta ja eritteitä oli siellä ja täällä.

Korvausvaateet usein suuria

Juhlien järjestäjät olivat hämeenlinnalaisia nuoria, ja paikalla oli ollut myös hattulalaisia juhlijoita. Poliisi tutkii tapausta. Edessä on ainakin mittavia korvausten maksamisia.

Martti Salosen mukaan nuoret nykyään tietävät aika hyvin olevansa korvausvelvollisia, jos rikkovat toisen omaisuutta.

-Mutta se yllättää usein nuorten vanhemmatkin, kuinka suuriksi korvausvaatimukset muodostuvat. On yllättävän kallista, jos esimerkiksi jokin tila joudutaan pitämään vahinkojen takia pitkään kiinni.

Bileiden järjestämisessä uudehko ilmiö on Salosen mukaan se, että nuoret varta vasten vuokraavat tiloja niitä varten. Enää niitä ei järjestetä vain kodeissa silloin, kun vanhemmat eivät ole kotona.

Kaikenlaista sattuu muuallakin kuin Hattulassa – Hattula on nostettu tässä esiin siksi, että siellä tapahtumia on ollut suhteessa asukaslukuun enemmän kuin Hämeenlinnassa ja Janakkalassa. Itse asiassa Ankkuritiimin hoitamia tapauksia oli lukumääräisestikin enemmän Hattulassa kuin Janakkalassa, vaikka Janakkalan väkiluku on suurempi.

-Suurimmalla osalla Hattulankin nuorista menee oikein hyvin. Mutta valitettavasti niidenkin määrä, joilla on ongelmia, on lisääntynyt, Salonen sanoo. (HäSa)

Näpistelyt vähentyneet
Yhdessä asiassa kehitys on ollut positiivista. Ankkuritiimin nuorisotyöntekijä Peter Petro kertoo, että nuorten tekemät näpistykset ovat selvästi vähentyneet koko seudulla (siis Hämeenlinnassa, Hattulassa ja Janakkalassa).

Näpistelyjen suhteen Ankkuritiimin toiminta on hyvin tehokasta. Se tapaa kaikki nuoret näpistelijät ja näiden vanhemmat. Tämän jälkeen näpistelijöistä vain kolme prosenttia uusii rikkeensä.

Petro korostaa, että nuorelle on iso asia se, että näpistely tulee hänen lähipiirinsä tietoon.

-Kiinnijääminen on ainoa tapa, jolla nuoren näpistely saadaan loppumaan. Pelkkä porttikiellon antaminen myymälään ei riitä.

Anttila kiinni, näpistelyt vähenivät

Petro toivookin, että liikkeet ilmoittaisivat kaikki nuorten ja lasten tekemät näpistelyt poliisille.

Tämän vuoden alussa on ollut muuten erityisen vähän näpistelyjä. Koko seutukunnan alueella on tullut ilmi viisi tapausta.

Suurin vaikuttava tekijä on Petron mukaan ollut Anttilan tavaratalon sulkeutuminen Hämeenlinnan keskustassa.

Menot