Uutiset

Nuorten joustokoulutus voisi olla vientituote

Tuliaisia löytyi Hämeenlinnasta valtiovarainministeri Jutta Urpilaisen (sd.) kotikaupunkiin Kokkolaan.

Yrityshaavi, Sorviin.info ja Nuorta ei jätetä -toiminta herättivät Urpilaisen kiinnostuksen, kun hän vieraili tiistaina Hämeenlinnassa.

Varsinaisesti Urpilainen oli käynnistämässä SDP:n kuntavaalikampanjaa, mutta ehti sitä ennen poiketa Hämeenlinnan Työsillan toimistolla paneutumassa paikallisiin ponnistuksiin nuorten syrjäytymisen ehkäisemisessä.

Yrityspalvelujohtaja Ari Räsänen kertoi nyt jo kolmatta vuotta meneillään olevasta yrityshaavista. Siinä soitetaan paikallisia yrityksiä läpi.

Yhtenä juonteena kierroksessa on löytää ne yritykset, joilla on kiinnostusta antaa harjoittelupaikkoja nuorille. Myöntävällä vastauksella pääsee pikaisesti Sorviin.infoon.

Wanhakop on uutta

Valtiovarainministerille esittäytyivät myös Wanhankopin nuoret.

– Tarkoituksena on kaivaa kaikista meille tulevista nuorista esiin heidän oma potentiaalinsa, ohjaajat Joonas Heinonen ja Taneli Oikari kertoivat.

He vetävät Hauholla omaperäistä hanketta, jonka taustavoimana on Hämeen Mokia.

Wanhakop on media- ja markkinointipainotteinen nuoria työelämään valmentava hanke.

Wanhallakopilla on muun muassa media-auto ja täydellinen äänitysstudio. Tavoitteena on kuuden kuukauden kuluessa luoda polkuja koulutukseen ja työhön niille nuorille, joita kiinnostaa kuvan, äänen ja musiikin tuottaminen.

Nimi tulee siitä, että ryhmä toimii Hauhon kirkonkylällä vanhassa KOP:n talossa.

Joustoa koulutukseen

Jutta Urpilainen tunnusti, että hänelle oli yllätys, kuinka paljon Suomessa on nuoria, joilla on vain peruskoulututkinto.

– Oli aikamoinen järkytys huomata, että heitä on peräti 110 000. Kuitenkin tiedetään, että koulutus on paras vakuutus tulevaisuutta varten.

Hallitusohjelmassa on varattu 60 miljoonaa euroa yhteiskuntatakuuseen, jotta kaikille nuorille löytyisi peruskoulun jälkeen jatkokoulutuspaikka.

– Muutama viikko sitten varattiin vielä 50 miljoonaa osaamisohjelmaan, jolla ohjataan näitä nuoria tutkintoihin ja ammattitaitoon vaikkapa oppisopimuksilla tai heille räätälöidyllä joustavalla ammattikoulutuksella.

Urpilainen arvioi, että tätä mallia voitaisiin markkinoida muuallekin maailmaan.

– Kreikassa ja Espanjassa nuorten työttömyysaste on jopa 50, kun se meillä on 14. Olen yrittänyt mainostaa meidän malliamme myös muille Euroopan maille.

Ura alkoi aloitteesta

Urpilainen sanoo, että tavallaan ympyrä sulkeutui, kun tämä 50 miljoonan lisäpanostus nuorten osaamisohjelmaan saatiin sovituksi.

– Itse tulin aikoinaan politiikkaan mukaan, kun huomasin, että meidän koulussa käytetään huumeita. Teimme muutamien ystävien kanssa silloin kuntalaisaloitteen huumevalistuksen antamisesta.

– Sitä kautta ajauduin mukaan kunnallispolitiikkaan ja myöhemmin valtakunnan politiikkaan.

Nyttemmin valtiovarainministeri Urpilainen on päättämässä myös Euroopan pöydissä.

– Vielä ei voi huoahtaa helpotuksesta. Kansalliset teot ovat tärkeitä juuri nyt esimerkiksi Espanjassa. (HäSa)

Päivän lehti

12.8.2020