fbpx
Uutiset

Nuorten kuntokäyrä karahti pohjaan

Näinä aikoina isät katsovat poikiaan ja miettivät, mahtavatko nuo pärjätä armeijassa ensinkään. Lihovan nuorison kumpujen kätköissä piilee kansanterveyspommi.

Tuoreen tiedon mukaan varusmiesten kunnon jo parikymmentä vuotta jatkunut heikkeneminen on pysähtynyt. Voi vain toivoa, että pohjat on nyt nähty, eikä pysähtyminen ole tilapäistä.

Puolustusvoimien tilastot joka tapauksessa kertovat, että tänä vuonna palveluksen aloittavien kunto on samalla tasolla kuin muillakin tämän vuosisadan varusmiehillä. Cooperin testin eli 12 minuutin juoksun keskiarvo on valunut 2450 metriin.

Cooperin testi ei ole mikään kattava kuntopuntari, mutta sen tuloksilla on se hyvä puoli, että niitä voidaan verrata menneiden vuosien lukuihin. Vertailu kertoo, että metreissä mitattu matka on lyhenemistään lyhentynyt.

Menneiden vuosien varusmiehet kohottelevat kulmakarvojaan kuunnellessaan tarinoita nykyarmeijan “sopeuttavasta peruskoulutuskaudesta”, jonka aikana palvelukseen astuneet nuoret miehet pyritään saamaan fyysisesti ja psyykkisesti armeijakelpoiseen kuntoon.

Niinikään puolustusvoimissa puhutaan nyt yksilön huomioon ottamisesta toisin kuin takavuosina. Tämäkään ei ole pehmoilua vaan olosuhteiden synnyttämä pakko, jos halutaan, ettei varusmiespalveluksen keskeyttävien määrä räjähdä käsiin.

Samalla, kun varusmiesten keskimääräinen kunto on rapistunut, myös nuorten miesten väliset kuntoerot ovat korostuneet. Vähän kärjistäen palvelukseen astuu tätä nykyä kahdenlaista väkeä: huippu- ja rapakuntoisia.

Jos nuorten miesten kunnon syöksykierre onkin pysähtynyt, heidän painonsa on jatkanut kasvua. Tänä kesänä palvelukseen astuivat kaikkien aikojen painavimmat alokkaat. Jos tämä suuntaus jatkuu, kuntokäyräkään ei taatusti lähde uuteen nousuun.

Varusmiesten kunto, etenkin rapakunto, on huolenaihe muillekin kuin puolustusvoimille. Television, tietokoneen ja kännykän parissa kuntonsa rapauttaneet nuoret miehet ovat armeijan jälkeen matkalla julkisen terveydenhuollon riesoiksi. Se on sitäkin todennäköisempää, jos armeija-aikakaan ei onnistu sytyttämään nuorissa liikuntakipinää.

Nuorten heikkenevästä peruskunnosta ilmaisi äskettäin huolensa jo Nokian hallituksen puheenjohtajakin. Jorma Ollilan mielestä nuorten huonot elämäntavat ovat uhka koko kansantalouden tulevaisuudelle. Valitettavasti Ollilalla ei ollut esittää ongelmaan ratkaisua, eikä kännykkäjättikään työpaikkailmoituksissaan ainakaan tähän saakka hakijaltaan nimenomaan hyvää fyysistä kuntoa ole edellyttänyt. Ehkäpä sen kannattaisi sitä esimerkin vuoksi kokeilla. Se saattaisi antaa ainakin joillekin nuorille riittävän syyn lähteä lenkkipolulle.

Hiirikyynärpäät ja monenmoiset tuki- ja liikuntaelinten vaivat ovat tietoyhteiskunnan kansantauteja, joiden hoitaminen nielee tulevaisuudessa yhä enemmän veroeuroja. Armeija on barometri, varoitusmerkki, joka kertoo, mihin ollaan menossa, ellei nuorten lihomista ja kunnon rapautumista voida tai haluta estää.

Menot