Kolumnit Uutiset

Nuorten oudot ideat ovat kaupungin suola

Unohdetaan hetkeksi Ahveniston maauimala, Engelinranta, moottoritien kate ja muut tärkeältä vaikuttavat jutut, joista kaupungin silmäätekevät jaksavat taputella toisiaan selkään. Keskitytään sen sijaan olennaiseen.

Istuin nimittäin taannoin hellelauantaina Hämeenlinnan torilla nauttimassa päivästäni. Aivoni olivat vapaapäivän kunniaksi luonnollisesti joutokäynnillä.

Yhtäkkiä rintamaa tarkkailevat silmäni lähettivät aivokoppani pääesikuntaan viestin, joka hälytti heräämään helteen aiheuttamasta horroksesta.

Katseeni ei ollut pysähtynyt ihmettelemään uusrenessanssisen Raatihuoneen mahtavuutta tai valkoisenharmaan kirkon komeaa kupolia. Huomasin sen sijaan ihailevani vaaleanpunaisen vihreää roskakoria, jota oli koristeltu ilveksen kuvilla ja kaikella muulla söpöllä.

Enpä ollut koskaan nähnyt yhtä veikeää roskista.

Värikkäitä roskapönttöjä on kesän aikana ilmestynyt ympäri kaupunkia, mutta betonin ja asfaltin täyttämissä kaupunkikeskustoissa pieni väriläiskä pistää silmään kuin nunna Flow-festivaaleilla.

Kiitos tästä piristyksestä kuuluu hämeenlinnalaisille nuorille. Vuonna 2013 nuoret päättivät V-päivän, koko nimeltään ”Vaikuta, älä valita” -päivän, huippukokouksessa panna 17 200 euroa kaupunkimaiseman piristämiseen.

Tänä keväänä V-päivän huippukokouksessa nuoret saivat kaupungilta 35 000 euroa, joka meni äänestyksin kolmeen nuorten itse ehdottamaan kohteeseen.

Lammin Hakkalan koulu sai jääkiekkokaukalon. Iittalan yhtenäiskoululle tulivat katokset, joissa voi talvella panna luistimet jalkaan mukavasti. Keskustaan päätettiin puolestaan perustaa katutaideseiniä.

Hämeenlinnan kaupunki on onneksi tarjonnut vaikuttamismahdollisuuksia muillekin kuin niille, jotka istuvat solmio kaulassa lautakuntien pöydissä.

Aikuisten ja vanhempien huomion vievät – ihan syystä – tärkeät elinkeinopoliittiset kommervenkit, joten varsinaiselle leikittelylle ei tunnu jäävän aikaa.

Siksi on hyvä, että päätösvaltaa annetaan suoraan äänestysikää nuoremmille ihmisille, jotka katsovat maailmaa aivan toisesta näkökulmasta.

Mikä olisi ollut reaktio, jos joku kaupunginvaltuutettu olisi naama vakavana tehnyt roskakorien koristelua ehdottavan aloitteen? Viimeistään siinä vaiheessa, kun valtuutettu olisi vaatinut hankkeeseen tuhansia euroja, olisi tämä naurettu pihalle. Ei tuollaisiin hömpötyksiin ole rahaa.

Tai sitten valtuutettua olisi pidetty nuorekasta esittävänä vinolippiksenä, joka vain haluaa yrittää miellyttää tulevia äänestäjiä.

Syksyllä käynnistyy jälleen Nuorten vaikuttajaryhmien toiminta. Talvella kaupunki järjestää kouluissa taas uudet V-päivät, joissa kerätään nuorten kehitysideoita.

Hyviä, villejä ja outojakin ideoita kannattaa esittää nyt, kun kaupungintalon virkamiehet tosissaan pohdiskelevat keskustan kehittämistä ja elävöittämistä.

Parhaimmillaan kaikki hämeenlinnalaiset hyötyvät siitä, että yhteistä kotikaupunkia katsotaan eri näkökulmista.

Lisää värikkäitä roskakoreja, kiitos.

Menot