Uutiset

Nuorten työpaja siirtyy kunnalle Hattulassa

Hattulassa kunta on nyt reilun kuukauden ajan vastannut nuorille suunnatun työpajan toiminnasta. Aiemmin työpajaa pyöritti Hämeenlinnan 4H-yhdistys, joka on edelleen mukana siirtymävaiheen yli. Vetovastuu siirtyy kokonaan kunnalle kesäkuun puolivälissä.

-Työpaja haluttiin siirtää kunnalle, jotta työllistämisasioissa langat pysyvät omissa käsissä. Jatkossa toimimme tiiviisti esimerkiksi sosiaalitoimen kanssa, ja siksikin on luontevaa, että kunta vastaa työpajasta, sanoo Hattulan tp. kehittämispäällikkö Simo Viertonen.

Työpajassa jokaiselle nuorelle tehdään henkilökohtainen suunnitelma, jonka lopputuloksena on työ- tai opiskelupaikan saanti tai esimerkiksi armeijaan meno.


Ohjaaja haussa

-Ideana on nimenomaan se, ettei asiakas työpajajakson jälkeen palaa takaisin työttömäksi, vaan että hänelle löytyy jatkopaikka, sanoo työnsuunnittelija Anu Soini.

Nyt siirtymävaiheessa työpajassa on neljä nuorta, mutta kun kunta saa toiminnan käyntiin täydellä teholla, mukaan mahtuu viitisentoista nuorta kerralla.

Hattula hakee parhaillaan työpajan vastaavaa ohjaajaa. Soini kertoo, että myöhemmin tarkoitus on palkata kaksi muutakin työntekijää, joilla olisi valmius työskennellä myös mielenterveys- ja päihdekuntoutujien parissa.

-Tuon tyyppisen kuntoutuksen tarve on varmaankin aika pieni, mutta siihenkin on hyvä varautua. Suurin osa työpajan asiakkaista on tavallisia nuoria, joiden tulevaisuuden suunnitelmat eivät vain ole selkiintyneet, Soini arvelee.

Simo Viertonen kertoo, että tarkoitus on työskennellä tiiviisti myös vapaa-aikatoimen etsivän nuorisotyön kanssa. Esimerkiksi koulutuskeskus Tavastia ilmoittaa opiskelunsa keskeyttäneistä nuorista etsivän nuorisotyön työntekijälle, jos nuori antaa suostumuksen tähän.

-Tällä tavoin tavoitamme sellaisia nuoria, jotka jäävät muuten helposti tyhjän päälle.


Yrityksiltä toivotaan apua

Hattulan kunta on saanut valtiolta avustusta työpajan vastaavan ohjaajan palkkaamiseen. Sen sijaan avustusta ei saatu työpajan välineiden hankintaan, ja siksi Viertonen ja Soini toivovat hattulalaisilta yrityksiltä apua työpajan perustamiseen.

-Toivoisimme, että yrittäjät lahjoittaisivat työkaluja ja laitteita. Käytetyt, hyväkuntoiset koneet kelpaavat mainiosti. Ja käyttöä on vaikka vasaralle, Soini sanoo.

Työpajaan on tarkoitus perustaa puu- ja metalliverstaat, ompelimo ja kierrätyspiste. (HäSa)

Päivän lehti

28.1.2020