fbpx
Uutiset

Nuorten ystävästä ei tule ikinä aikuista

Pikku-Penana kaupunkilaisten keskuudessa tunnettu Pentti Nyholm ei usko väsyvänsä koskaan lasten ja nuorten parissa touhuamiseen. Ensi tiistaina 50 vuotta täyttävä ahkera hyväntekeväisyysmies sai aikanaan kipinän auttamispuuhiin, kun näki miten arvokasta työtä urheiluseurojen valmentajat tekivät.

– Se ei ole pelkkää urheilua, vaan myös tärkeää nuorisotyötä, jossa saa samalla elämänoppia, Nyholm uskoo.

Hän on tehnyt nuoresta saakka työtä niin nuorison kuin vammaisjärjestöjen ja lasten hyväksi.

– Elämä ei ole yksioikoista, eikä kaikilla ole samoja mahdollisuuksia kuin toisilla. Sen vain helposti unohtaa ja alkaa valittaa asioista, vaikka ne olisivat itsellä hyvin.

Nyholm on nähty vuosien saatossa esiintymässä niin joulupukkina kuin Invalidiliiton Pena-pupunakin – titteli, josta monitoimimies on erityisen ylpeä.

Päivisin esimerkiksi tapahtumia järjestävä ja vapaaehtoistyötä tekevä Nyholm on tottunut epätasaiseen vuorokausirytmiin: talviöisin kaupungin katuosaston työntekijä kolaa ja lapioi erityiskohteita, joihin koneet eivät mahdu auraamaan.

Kesäisin Nyholm tekee kaupungille kivihommia. Lumenluonti ei tosin ole miehen ainoa yötyö, vaan välillä hänet saattaa nähdä partioimassa Hämeenlinnan kaduilla. Partiointihommassa Nyholm on tarkkaillut nuorison yöelämää jo vuosikymmenen ajan.

– Maailmanmeno on rankempaa kuin aiemmin. Kun ennen oli omppuviini, niin nyt ovat pillerit kuvioissa, hän pohtii.

Vaihtoehto kaduilla notkumiseen on hänestä helppo toteuttaa – olisi vihdoin saatava sopiva sisätila keskustaan.

– Alle 18-vuotiaille pitäisi saada sellainen yökahvila, jossa ei olisi nollatoleranssia. Sisällä ei tietenkään alkoholin kanssa temppuiltaisi.

Nyholm uskoo, että varhaisnuorten elämä on nykyisin kovempaa kuin hänen omassa nuoruudessaan.

– Nuorilta vaaditaan kauhean paljon. Aina vain pitää kouluttautua ja päästä pitkälle, vaikka ei kaikilla riitä innostusta.

Aikaa Nyholmilta on jäänyt vielä puoluepolitiikallekin: kaksi täyttä kautta Hämeenlinnan kaupunginvaltuustossa istunut demari on nyt kaupunginhallituksen jäsen.

Harvoina vapaahetkinään mies soittaa kitaraa, ja kesällä aikaa kuluu perheen kanssa Rengossa. Lasten ja nuorten kanssa toimiminen on antanut Nyholmille voimaa jatkaa vapaaehtoistöitä.

– Lasten ja nuorten kanssa toimimisesta saa elämän eliksiiriä. Ei minusta ikinä aikuista tule, kai se tästä luonteesta johtuu, hän arvelee.

– Se lämmittää mieltä kun löytää ystävyyttä ja saa kiitosta. Yksin en kuitenkaan olisi pystynyt kaikkeen, eikä ilman yhteistyötä olisi tullut mistään mitään.

Menot