Uutiset

Nuotiopaikka houkuttelee myös varkaita

Kaupungin kota- ja nuotiopaikat ovat ahkerassa käytössä. Vilkkaimpana aikana puulaatikot tyhjenevät vauhdilla, tosin vääristä syistä.

Hattulan Halon yrittäjä Jussi Silvola täyttää nuotiopaikkojen puulaatikot kerran viikossa, hiihtolomaviikolla useamminkin. Silvolan mukaan Tervaniemessä ja Ahveniston kodalla on nopeimmin tyhjentyvät puulaatikot, vaikka niihin mahtuu noin puolitoista kuutiota puuta kerrallaan.

Silvola toteaa, että suosituimmille nuotiopaikoille kannattaisi ehkä laittaa toinenkin laatikko.

-Joskus laatikot tyhjenevät muusta syystä kuin tulen teon takia. Kurjaa, että yksittäisten varkaiden takia kymmenet ulkoilijat kärsivät.


Lukko hidastaisi varkaan touhuja

Kaupunki tarjoaa vuosittain ulkoilijoille 200-300 mottia halkoja makkaranpaistoa ja lämmittelyä varten.

-Joillain ihmisillä on luulo, että kenellä tahansa on oikeus hakea kaupungin puita. Kyse on kuitenkin varkaudesta, kaupungin metsätalousteknikko Seppo Suoranta lisää.

Suorannan mukaan halkoja on helppo varastaa. Talvella puulaatikon viereen ajetaan nelivetoisella ajoneuvolla ja kesällä halot lastataan veneeseen. Metsätalousteknikko toteaa, että polttamalla ei puulaatikkoa saa tyhjenemään viikonlopun aikana.

-Nuotion pitäisi olla täynnä tuhkaa, jos kaikki puut on poltettu.

Silvolan mukaan puulaatikoissa oli aiemmin lukot, mutta tällä hetkellä vain Aulangon tekosaaren puulaatikossa on lukko.

-Lukko tekisi varastamisesta hankalampaa, mutta en usko, että se lopettaisi sitä kokonaan, Silvola sanoo ja lisää, että laatikoita on avattu saranapuoleltakin.


Sesonki on vasta aluillaan

Silvola toimittaa puut kerran viikossa Tervaniemen, Ahveniston, Aulangon ulkoilumajan ja tekosaaren nuotiopaikoille sekä rantareitin varrella, kalastuslaiturin vieressä.

Aulankojärven toiselle puolelle, Kärmeskallion nuotiopaikalle halkoja viedään vain kerran vuodessa, koska paikalle on niin vaikea päästä. Ulkoilijankin täytyy hakea puut liiteristä, joka on mäen päällä.

Edessä olevat hiihtolomaviikot ovat nuotiopaikkojen sesonkia. Tosin Suoranta arvelee, että tänä vuonna lumen määrä siirtää ulkoilijoiden halut liikkua luonnossa.

-Ei näillä keleillä oikein huvita mennä ulos, mutta parin kuukauden päästä huvittaa. Kun lunta on vähemmän ja aurinko paistaa, alkavat ihmiset liikkua.

Toinen selkeä sesonki on koulujen kesälomien alkuaika. Nuoret istuvat kesäöinä varsinkin Ahveniston kodan luona nauttimassa nuotion hehkusta. (HäSa)