Uutiset

Nuukuus ei ole hyve

Monen suomalaisen haave punaisesta tuvasta ja sen pihamaalla levittäytyvästä pehmeästä, rikkaruohottomasta ja ihanan vihreästä nurmikosta ei aina onnistu tuosta vain.

-Hyvän kasvualustan tekeminen nurmikolle on kuin taidetta tekisi. Se voi mennä pieleen niin monen pienen asian kohdalta, sanoo hortonomi Arja Viitaniemi Maisematawasti oy:stä.

Yksi pieni asia on multa. Jos viherrakentamisen haluaa onnistuvan, sen kanssa ei kannata kitsastella. Hyvin perustetulla pihalla on nurmikon alla vähintään 20 senttimetriä multaa, pensasryhmien alla 40-60 senttiä. Istutukset taas vaativat multaa puolen metrin leveydeltä ja syvyydeltä.

Maahan ladatun mullan määrän lisäksi onnistumiseen vaikuttaa tietysti myös mullan laatu. Mustaan ja muhevaan multaan ei kannata yksioikoisesti uskoa, sillä ulkonäkö voi pettää.

-Seulomisen jälkeen kaikki multa näyttää hyvältä, toteaa yrittäjä Risto Määttänen Viherlinna oy:stä.

-Ensimmäinen sade paljastaa mullan todellisen luonteen.

Hinta ei välttämättä ole laadun mittari

Mullan laadusta maallikkopuutarhuri voikin varmistua vain yhdellä tapaa.

-Ilman viljavuusnäytteen tekoa ei oikeastaan ammattilainenkaan tiedä, onko multa oikeanlaista ja kasvaako siitä nurmikko, Viitaniemi toteaa.

Kasvualustojen tuottamiseen erikoistuneissa yrityksissä mullan rakenne suunnitellaan harkiten loppuun asti. Multaa kuitenkin myyvät myös yritykset, joille sen tuotanto on oheistoimintaa, jolloin mullan koostumus eli siinä käytetyt maa-ainestyypit voivat vaihdella.

Koskaan mullan, edes kierrätysmullan, joukosta ei pitäisi löytyä minkäänlaisia jätteidenrippeitä.

-Laadukkaaseen multaan eivät kuulu lasit eivätkä roskat, painottaa Multajaloste Mustajoki oy:n toimitusjohtaja Pasi Mustajoki.

Hinta ei suoranaisesti kerro mullan laadusta mitään, sillä halpakin multa voi kasvullisesti olla yhtä hyvää kuin kalliimpi.

-Erihintaisten multien koostumus on todennäköisesti erilainen, eli fyysisetkin ominaisuudet vaihtelevat. Multa ehkä tiivistyy erilailla, on painavampaa tai kevyempää, Viitaniemi sanoo.

Paikallisuuden suosiminen kannattaa

Raaka-aineista riippuu pitkälti se, mitä multa maksaa. Neitseelliset raaka-aineet näkyvät yleensä hieman korkeampana hintana.

-Lisäksi mullan hinta muodostuu esimerkiksi eri työvaiheista, niiden henkilöstökuluista sekä toimitusmatkan pituudesta, Mustajoki kertoo.

Hintahaitari on valtava. Kuutio multaa maksaa keskimäärin 20-24 euroa kuutiolta, mutta vaihteluväli on reilusta kymmenestä eurosta jopa yli 30 euron.

-Multa on kallista tavaraa, joten senkin vuoksi kannattaa tietä mitä ja mistä ostaa, Viitaniemi sanoo.

Ammattimaisen mullantoimittajan seulottuun, lannoitettuun ja kalkittuun multaan voi jossakin määrin luottaa myös ilman viljavuusnäytteen ottoa. Paikallisuus on toimittajaa valittaessa etu.

-Kaikilla alueilla ei kuitenkaan ole paikallisia toimittajia. Silloin on vähän arvoitus, millaista multaa saa.

Kun pihaa alkaa rakentaa, kannattaa kysellä muilta viherpeukaloilta kokemuksia ja verrata eri mullantoimittajia.

-Puskaradio on hyvä tietotoimisto, josta saa paljon informaatiota. Sitä kuuntelemalla voi saada selville, mistä kannattaa kysellä tietynlaista multaa, Viitaniemi vinkkaa. (HäSa)