fbpx
Uutiset

Nuuskan vaaraa vähätellään

Tampereen tulli sai kiikkiin suuren Suomeen nuuskaa tuoneen ja sitä noin kymmenessä myyntipisteessä kaupitelleen renkaan. Nuuskaa ehdittiin rahdata Venäjältä ja Ruotsista parin vuoden aikana yli 3 000 kiloa.

Kuten arvata saattaa, pelissä ovat olleet isot summat rahaa. Tullin arvion mukaan nuuskakaupasta on kertynyt voittoa 150 000 euroa, tulleja ja veroja on kierretty ainakin 360 000 euron edestä.

Nuuskan maahantuonti- ja myyntirengas ei valitettavasti ole lajissaan ainoa, sillä tulli on tutkinut viime aikoina peräti 13 000 nuuskakilon liikkeitä. Apulaisjohtaja Hannu Sinkkonen laskeekin nuuskan suureksi harmaan talouden ongelmaksi.

Tullin tilastot kauppiaiden paljastamisineen ovat tietenkin ainoastaan jäävuoren huippu. Kun nuuskaa käyttävän kaveri piipahtaa Ruotsissa, hänellä on tuliaisina tuhti satsi länsinaapurista ostettua nuuskaa.

Yksi keskeinen nuuskaamisen ongelma liittyykin juuri Ruotsiin. Nuuskan kauppaaminen saa jatkua Ruotsissa, myös Norjassa, EU:n erityisluvalla. Varsinkin nuuskan käyttöä aloitteleva nuori ymmärrettävästi kysyy, miksi miedoksi päihteeksi laskettava aine on vaarallista ja laitonta Suomessa, mutta kaupan hyllytavaraa Ruotsin joka kolkassa.

Tupakasta valmistettu nuuska sisältää nikotiinia, joka aiheuttaa joillekin ihmisille hyvinkin pahan riippuvuuden. Yhteensä nuuskan on laskettu sisältävän noin 2 500 eri kemikaalia, joista onneksi sentään ainoastaan pieni osa luetaan syöpää aiheuttaviksi.

Nuuskan vaaroja ei kuitenkaan voi vähätellä. Ilman tutkimuksiakin on selvää, että tämän tästä suuhun työnnettävä kemikaalipaukku ärsyttää suun limakalvoja. Pitkään jatkunut käyttö muun muassa aiheuttaa pysyviä vaurioita hampaisiin.

Nuuska on käyttäjän terveyttä rapauttava päihde, pahimmassa tapauksessa syövän aiheuttaja. Se nakertaa yksilön elämän laatua ja kasvattaa terveydenhuollon menoja.

Tullin tilastot kertovat tyhjentävästi nuuskan suosiosta. Aivan ilmeisesti myyntikielto hillitsee tämän tupakkavalmisteen käyttöä. Yhteiskunnan on otettava nuuskaongelma todesta. Jo yksinomaan tullin työtä on kaikin mahdollisin keinoin tuettava.

Nuuskaaminen on poikkeuksellisen yleistä urheilupiireissä. Tyhjentävää syytä tälle ei ole löydetty. Urheilun maailmassa karsastetaan tupakointia ja kenties näkyvän paheen tilalle haetaan siksi lähes näkymätöntä pahetta.

Esimerkiksi Jääkiekkoliitto suhtautuu vakavasti kiekkoilijoiden keskuudessa kiistatta perin yleiseen nuuskaamiseen. Liitto panostaa parhaillaan nuuskan vastaiseen kampanjaan, jonka tulokset ovat mitattavissa parin vuoden kuluttua.

Helppoja voittoja Jääkiekkoliiton on tässä asiassa turha odottaa. Nuorten asenteissa on murheellisen paljon korjattavaa: “se on vaan nuuskaa” -lähtökohta olisi valistuksen keinoilla kumottava.

Yksilö on kasvatettava kantamaan koko vastuu omasta terveydestään.

Hämeenlinna 18.¿1.¿2007

Menot