Uutiset

Nyt alkaa vääntö Hamkin toimipisteistä

Hämeen ammattikorkeakoulun Valkeakosken, Riihimäen ja Evon toimipisteiden sekä muotoilun koulutusohjelman tulevaisuus on tapetilla keskiviikkona. Vääntö toimipisteiden karsimisesta jatkunee pitkälle talveen.

Opetus- ja kulttuuriministeriö on esittänyt 70 aloituspaikan karsimista sekä useiden koulutusohjelmien keskittämistä Hämeenlinnaan. Hamkin yhtymähallitus alkaa käsitellä esitystä tänään keskiviikkona. Valmista pitäisi olla ensi helmikuun puoleen väliin mennessä.

-Edessä on iso vääntö, tämä ei tule missään nimessä olemaan helppo kuvio. Kyllä tässä tukkanuottasilla joudutaan olemaan vielä varmaan keskenämme, mutta myös ministeriön suuntaan. Mutta yritetään nyt ainakin neuvotella ja katsoa, mikä olisi järkevää, toteaa Hamkin yhtymähallituksen puheenjohtaja Minna Lintonen (sd.)

Hänen mukaansa tässä vaiheessa kaikki vaihtoehdot ovat vielä avoinna.

-Vielä ei ole mietitty sellaista, että Riihimäki, Valkeakoski tai Evo lakkautettaisiin. Olen pyytänyt rehtori Hintsasta tekemään eri vaihtoehdoista arviot ja esitykset yhtymähallitukselle. Toivottavasti jonkinlainen näkemys saadaan aikaan pikaisesti, mutta henkilökohtaisesti en usko siihen, Lintonen toteaa viitaten Hamkin omistajakuntien erilaisiin näkemyksiin.

Lintonen itse tulee Forssasta.

Lepaa ja Mustiala turvassa
Vaikka keskustelu aloitetaan puhtaalta pöydältä, aivan kaikki Hamkin toimipisteet eivät ole siirtouhan alla.

Ensi vuoden talousarvioehdotuksessa esitetään ensi vuodelle rakennusinvestointeja Lepaan ja Mustialan yksiköihin. Ilmeisesti nämä toimipisteet ainakin ovat siis säilymässä?

-Se on juuri niin. Alustavien arvioiden mukaan luonnonvara-alan yksiköistä ainakin kaksi jää ja kyllä tässä tilanteessa voi arvioida, että ne ovat Mustiala ja Lepaa. Voi olla, että Evokin jää. Ne ovat kaikki aika historiallisia yksiköitä ja ne halutaan pitää, Lintonen arvioi.

Myös Riihimäellä ja Valkeakoskella on vastikään rakennettu uusia tiloja.

-Me ollaan tehty isoja investointeja vähän joka puolella. Onkin mielenkiintoinen tilanne, jos joku yksiköistä päätetään lakkauttaa, että mitä niille tiloille tapahtuu. Ottaako perustettava uusi osakeyhtiö ne haltuunsa vai mikä systeemi siihen keksittäisiin? Lintonen vastaa.

Hän korostaa, ettei ministeriön esitys ole lopullinen. Hamkilla kuten muillakin Suomen ammattikorkeakouluilla on aikaa jättää omat vastaesityksensä 17. helmikuuta asti.

-Sellainen meillä on tarkoitus tehdä ja katsoa, mitkä koulutusohjelmat on syytä jättää tarjoukseen mukaan. Ratkaisut tehdään sillä perusteella, mikä parhaiten palvelee ja on aluevaikuttavinta täällä Hämeessä, Lintonen toteaa.

Uutiset huolettavat Valkeakoskella
Hallituksessa Valkeakoskea edustava Antti Selkee (kok.) myöntää, että OKM:n esityksestä julkisuuteen tihkuneet tiedät ovat herättäneet paikkakunnalla huolta ja ajattelemisen aihetta.

Hän itse on pysynyt kuitenkin tyynenä.

-Aina, kun lähdetään uudistamaan, täytyy olla vahvat skenaariot ja sitten ruvetaan hiomaan sitä yhteisymmärrystä. Katsotaan nyt, mihin tämä johtaa.

Selkeen mukaan lähtökohtana on, ettei ”ainakaan isompia muutoksia tällä haavaa ryhdytä tekemään”.

-Neuvottelut ovat kesken ja täytyy ottaa huomioon, mitä meiltä vaaditaan ja tarjotaan, Tietysti kaikki on mahdollista, mutta ei tässä synkkyyteen vaivuta, Selkee sanoo.

Riksussa ollaan luottavaisia
Yhtymähallituksen riihimäkeläinen varapuheenjohtaja Kai Heimonen (kok.) uskoo Riihimäen yksikön säilyvän.

-Olemme kuitenkin lähellä Hämeenlinnaa ja meitä lähellä on isoja yrityksiä, joita koulutusohjelmamme palvelevat. Korvaavat tilat jouduttaisiin rakentamaan Hämeenlinnaan. En näe mitään järkeä lähteä täältä, Heimonen sanoo.

Hän muistuttaa, että Riihimäeltä valmistuneet ovat lisäksi työllistyneet hyvin ja yhteistyö Hyvinkäällä sijaitsevan Kone Oyj:n kanssa on välitöntä. Hän pitää Hamkin monialaisuutta ja laajaa toimipaikkaverkostoa vahvuutena.

Hän odottaa talven ratkaisujen syntyvän hyvässä hengessä. Vaikeita paikkoja on ollut ennenkin.

-Onhan me isoja muutoksia käyty läpi, kun ohjaustoiminta ja tradenomikoulutus siirtyivät Riihimäeltä Hämeenlinnaan. Silti päätökset tehtiin yksimielisesti Hamkin parasta ajatellen. Eiköhän tämä jatkossakin suju näin, Heimonen pohtii.(HäSa)