Uutiset

Nyt ei anneta periksi

Alvettulalaisten kahvit olivat purskahtaa lauantain lehden päälle, kun he lukivat Hämeen Sanomista kaupungin suunnitelmista.

-Haluamme stopin suunnitelmille heti alkuunsa. Meille luvattiin vielä helmikuisessa Huuto Alvettulassa -illassa, ettei kaupungilla ole edes suunnitelmissa koulun lopettaminen, kuusilapsisen perheen äiti Kaisa Kalliomäki sanoo.

-Edes meille virkamiehille ei kerrottu näistä uusista suunnitelmista, Alvettulan koulun rehtori Jukka Isotalo jatkaa.

Suunnitelmissa on, että Alvettulan 3.-6.-luokkalaiset siirrettäisiin Hauhon yhtenäiskoululle, jotta päiväkotilaiset ja eskarilaiset voisivat siirtyä koulun tiloihin.

-Emme halunneet sitäkään, että eskarilaiset olisi viety kirkonkylälle. Se olisi tarkoittanut sitä, että toinen jalka on jo siellä.

Kalliomäki arvelee, että ehkä kaupungilla ajatellaan, että pitämällä ykkös-, kakkosluokat koululla, voidaan vielä vedota siihen, ettei koulua ole lopetettu.

Rauhallinen idylli houkuttelee lapsiperheitä

Kyläläisten mielestä vaikuttaa siltä, että lapset ovat vain numeroita paperilla.

-Säästöt jäävät kuviteltua pienemmiksi, koska koulukyytien kustannukset kasvavat.

Kalliomäen mukaan kaupunki valittaa jatkuvasti, ettei koulukyyteihin riitä rahaa.

Isotalo myöntää, että koulu on ahdas ja päiväkoti tarvitsee tilaa, mutta hänkään ei halua, että tilantarve vie lapset kauemmas kouluun.

-Jos lapset lähtevät Hauholle, ryhmäkoot kasvavat. Muissa kouluissa yritetään pienentää ryhmäkokoja.

Kalliomäki ymmärtäisi koululaisten siirtämisen Hauholle, jos Alvettulan kylä olisi kuihtumassa. Hänen mukaansa niin ei missään nimessä ole.

-Koulun piiriin kuuluu 30 perhettä, Isotalo laskee.

Kalliomäen mukaan Alvettula on rauhallinen maalaisidylli, jossa peruspalvelut vielä pelaavat ja ihmiset välittävät toisistaan.

-Mitä muuta lapsiperhe voi toivoa? Kantakaupungissa haetaan hankkeilla kylähenkeä, mutta jos sitä jossain on, niin sillä ei ole mitään merkitystä.

Lähes 200 nimeä adressissa

Alvettulalaiset eivät aio antaa periksi. Oppilaiden siirtoa vastaan on kerätty nimiä adressiin. Ennen illan hätäkokousta nimiä oli kertynyt 176.

-Sana hätäkokouksesta kiersi facebookissa ja kyläkaupassa, Kalliomäki kertoo.

Kalliomäki on uusperheen äiti sekä vanhempainyhdistyksen ja kyläyhdistyksen jäsen. Hän toteaa, että ainakin hän on valmis menemään pitkälle taistelussa koulun puolesta.

-Perheessämme on kuudes- ja kolmasluokkalainen sekä kaksi kakkosluokkalaista. Päiväkodissa on 5-vuotias Ykä ja yksivuotias Kalle. Kuulumme koulun suurimpiin tukijoukkoihin, Kalliomäki naurahtaa.

Lasten ja nuorten lautakunta käsittelee palveluverkkosuunnitelmaa tiistaina iltapäivällä. (HäSa)